polarna svjetlost naslovna

Fotografije rijetke pojave u Hrvatskoj: Polarna je svjetlost bila vidljiva s mnogih mjesta u našoj zemlji

GREEN_300_listici_sredina

Nebeski fenomeni

U nedjelju, 5. studenoga, u večernjim satima polarna svjetlosti, ili aurora borealis, bila je vidljiva na nebu iznad Hrvatske. Ovo je vrlo neobično s obzirom na to da je ovaj fenomen najčešće vidljiv na područjima koja su bliže magnetskim polovima Zemlje.

Polarna svjetlost, poznata i kao aurora borealis, fenomen je koji kod ljudima odivijek izaziva divljenje.  Unatoč svojoj umirujućoj ljepoti, ovaj je fenomen rezultat prilično intenzivnog i dinamičnog procesa.

Polarna svjetlost nastaje kada nabijene čestice sa Sunca, uglavnom elektroni i protoni, dostignu razinu visoke energije i potom se usmjere prema Zemlji. Ove čestice putuju nevjerojatno brzo, čak do 72 milijuna kilometara na sat, a kada stignu do našeg planeta, Zemljino magnetsko polje djeluje kao štit, odbijajući većinu pristiglih solarnih čestica.

Kako se te nabijene čestice preusmjeravaju duž magnetskih silnica prema polarnim područjima, one interagiraju s plinovima u gornjoj atmosferi Zemlje, kao što su kisik i dušik. Ove interakcije rezultiraju oslobađanjem energije u obliku šarenog svjetla. Specifične boje aurora ovise o vrsti plina i visini na kojoj se interakcije odvijaju. Kisik može stvoriti crvene i zelene boje, dok dušik može proizvesti ljubičaste, plave i ružičaste nijanse.

Rezultat je predivan ples svjetlosti na noćnom nebu koji stvara spektakl na nebu koji ostavlja bez daha. Najčešće se polarna svjetlost može vidjeti na području blizu magnetskih polova Zemlje, poput arktičkih i podarktičkih područja, pa je vrlo neobično što je jučer aurora borealis bila vidljiva diljem Hrvatske.

Po društvenim mrežama korisnici su objavljivali svoje fotografije ovoga fenomena pa pogledajte ovo čudo na nebu iznad Vinkovaca, Šida, Orahovice, Cestice, Bedekovčine i Preloga.

 

 

 

 

PHOTOS BY: Instagram/Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.