dvostruka duga naslovna

Dvostruka duga iznad Novigrada: Koliko je to rijedak fenomen?

GREEN_300_listici_sredina

Meteorološki fenomeni

Ako na nebu vidite dugu, priznajte, oduševit ćete se. No ako je riječ o duploj dugi, zapitat ćete se je li riječ o nekoj rijetkoj meteorološkoj pojavi.

Nakon pljuska nedavno je mnoge Novigrađane u Istri oduševio prizor duple duge koja se mogla vidjeti na nebu, a fotografija se i proširila društvenim mrežama. Sedam duginih boja – crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, indigo plava i ljubičasta, nastaju kada sunčeva svjetlost obasja sitne kapljice vode u atmosferi. Tada se, kao rijedak prirodni fenomen, pojavljuje dupla duga tijekom koje se mogu vidjeti istodobno dva luka.

Drugi luk se može vidjeti iza primarnog, te po pravilu ima obrnut redoslijed boja: ljubičasta, indigo plava, plava, zelena, žuta, narančasta i crvena. Naime, riječ je o refleksiji, gdje druga duga nastaje od unutrašnjeg prelamanja.

duga

Prije nego što zakolutate očima od dosade, ovo je prije svega lekcija o lomljenju svjetlosti. Duge “se događaju” kada se sunčeva svjetlost susretne s kapljicom kiše. Svjetlost se lomi (ili refraktira) kada dodirne u kapljice, reflektira se, a zatim se ponovno lomi dok izlazi iz nje.

Dupla duga pojavljuje se kada se svjetlost reflektira dva puta u kapljici. To znači da možete vidjeti dvije različite refleksije koje dolazeći iz različitih kutova, što uzrokuje pojavnost duge u kojoj vidite crvenu na vrhu i plavu, ali i drugu dugu, koja je pozicionirana više, te ima suprotni poredak boja.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.