FOTO S TERENA Ovi vrijedni volonteri zasukali su rukave i posadili 3000 sadnica drveća

Uoči Međunarodnog dana volontera

Lider energetskog sektora, INA, poseban fokus stavlja na strategiju društvene odgovornosti, s naglaskom na korporativno volontiranje. Naime, tradiciju ovakve vrste humanitarnog rada, INA njeguje već 12 godina, što ovu kompaniju čini vodećom u kontekstu uključenosti zaposlenika u radu za opće dobro.

Zahvaljujući vrijednim rukama volontera iz Ininog kluba volontera, hrvatske šume imaju tri tisuće novih sadnica! Pošumljeno je područje na terenu u Perjasici u općini Barilović, a posebno su ponosni, kazuju nam, što se akcija pošumljavanja održala baš uoči Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca.

Riječ je ujedno o simboličnom završetku jubilarnog 10. Zelenog pojasa, projekta kroz koji je INA do sada uložila gotovo pola milijuna eura, sufinancirajući tako 149 projekata koji se tiču ekologije i održivosti.

U suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske, Hrvatskim šumama  i projektom CO2mpensanting by planting, ovaj je petak bio rezerviran za korporativno volontiranje na području Perjasice. Više od 30 volontera ni kiša nije spriječila da daju svoj doprinos zajednici u kojoj žive i rade. Tako je na mjestu, na kojem je nakon oboljenja šume ostala praznina, posađeno 3 000 novih sadnica hrasta lužnjaka.

“Kada smo prije dvije godine krenuli u ovaj projekt, nismo ni sanjali da ćemo u ovoliko kratkom vremenu postići ovakve rezultate i uključiti ovoliki broj volontera, pogotovo mladih. Vjerujem da će svi oni, time što su pomogli u sadnji novih šuma i ubuduće puno više paziti na prirodu i okoliš. Našim izviđačima šuma je kao drugi dom pa nas uvijek posebno raduje kada možemo pomoći stvarati nove šume, a pritom pozitivno utjecati i na druge ljude i zajednicu, kako bismo pokazali da je promjena na bolje uvijek moguća”, kazao je Dan Špicer, glavni koordinator projekta CO2mpensanting by planting, u ime Saveza izviđača Hrvatske.

Vrijedna ekipa

Osnovan s ciljem dobrovoljnog ulaganja osobnog vremena, ali i znanja i vještina, INA Klub volontera broji oko 1400 članova, a u gotovo 400 volonterskih akcija sudjelovalo je više od 5200 volontera diljem Hrvatske.

Ne čudi, stoga, da je vrijedna ekipa ponovno zasukala rukave i prionula na posao.

Na ovaj način, uz pomoć Ininog kluba volontera, INA direktno doprinosi smanjenju ugljičnog dioksida u atmosferi, budući da se sadnja drveća smatra najjednostavnijim i najefikasnijim načinom smanjenja CO2.

“Zdrave šume ključne su u borbi protiv klimatskih promjena. Stoga smo ovogodišnji Zeleni pojas najavili podrškom proljetnoj akciji pošumljavanja dronom u kojoj je posijano 2 500 takozvanih Seed Bombsa na području Grubišnog Polja. Godinu završavamo ponovo akcijom pošumljavanja u Karlovačkoj županiji i uz pomoć brojnih volontera. Korporativno volontiranje u Ini provodimo već 12 godina čime smo lider u smislu dobrovoljne uključenosti zaposlenika u rad za opće dobro. Stoga nam je posebno drago što se ova akcija održala uoči 5. prosinca, Međunarodnog dana volontera”, rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

Tradicija volontiranja

Inače, pretjerana deforestacija u različite svrhe (od urbanizacije, širenja poljoprivrednih usjeva pa sve do čiste pohlepe i krađe) jedan je od vodećih uzroka degradacije okoliša na području cijelog svijeta.

Zbog toga je pošumljavanje izuzetno važno, kako bi drveće i dalje imalo vitalnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže Zemlje.

Nastavak je to dugogodišnje tradicije korporativnog volontiranja na koju INA stavlja poseban naglasak. Na taj način, ova vodeća energetska kompanija služi kao primjer posvećenosti društvu u kojemu posluje.

Kroz ovakve napore, INA potvrđuje svoju ulogu lidera u energetskom sektoru, postavljajući visoke standarde i dokazujući da uspješno poslovanje ide ruku pod ruku s održivim razvojem i društvenom uključivosti..

PHOTOS BY: Igor Pavlović / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.