124043604_691616964792392_8768141005954160592_o

Naša ekipa za pošumljavanje požarišta ide u pomoć Sjevernoj Makedoniji: ‘Ponosni smo, ali i tužni jer postoji potreba’

GREEN_300_listici_sredina

Boranka u akciji

Akcije pošumljavanja u Sjevernoj Makedoniji kreću od ove jeseni, a izviđači i šumari organizirat će edukacije po školama, isto kao i u Hrvatskoj.

Akcija pošumljavanja požarišta po prvi će put prijeći granicu Hrvatske i pomoći u pošumljavanju nedavno izgorjelih šumskih područja Sjeverne Makedonije.

Riječ je volonterskoj akciji Boranka, najvećoj akciji pošumljavanja požarišta na razini cijele Europe, koju već pet godina uspješno organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s agencijom IMAGO te brojnim domaćim i stranim partnerima.

“Ponosni smo što Boranku širimo i van granica Hrvatske, ali smo ujedno i tužni što za time postoji potreba jer šumski požari, kao i kontinuirano povećanje temperatura, postaju sve češći i to ne samo u Hrvatskoj. Učestalost vremenskih ekstrema svakodnevno nam ukazuje da se klimatske promjene ne odvijaju tamo negdje daleko već ih osjećamo i kod nas samih”, kazao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka .

Pri tome je istaknuo da je najbolji način borbe protiv klimatskih promjena sadnja stabala.

“Boranka je u Hrvatskoj pokazala kako se u zajedničkom cilju obnove šuma mogu ujediniti civilno društvo, javni i poslovni sektor. Zato nam je drago što smo naša iskustva mogli prenijeti našim makedonskim prijateljima čiji entuzijazam nas oduševljava”, dodao je.

Akcije kreću na jesen 

Širenje Boranke u Sjevernu Makedoniju, gdje će se ta kampanja zvati Borenka,  omogućilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u sklopu projekta „Boranka postaje Borenka“.

Ministrica zaštite okoliša Sjeverne Makedonije, Kaja Šukova,  zahvalila je Hrvatskoj na odlučnosti u širenju projekta i pomoći u obnovi šuma u Sjevernoj Makedoniji, izrazivši pritom podršku projektu i organizatorima iz Saveza izviđača Makedonije.

Akcije pošumljavanja u Sjevernoj Makedoniji kreću od ove jeseni, prije i za vrijeme čega će izviđači i šumari organizirati edukacije po školama, isto kao i u Hrvatskoj. Kako bi se čim veći broj volontera uključio, aktivnost će pratiti i promotivna kampanja.

Hrvatska kreativna agencija IMAGO, koja je besplatno osmislila kampanju Boranka u Hrvatskoj, pomogla je besplatno i u provedbi makedonske verzije Borenke te će svi vizuali i kreativna rješenja koja su korištena u hrvatskoj biti korištena i u Sjevernoj Makedoniji, uz prilagodbu jeziku i pismu.

 

PHOTOS BY: Boranka, PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.