zvijezda

FOTO Teleskopom uspjeli snimiti najudaljeniju zvijezdu!

GREEN_300_listici_sredina

Objavili iz NASA-e

Budući da se svemir nevjerojatno brzo širi, sada se vjeruje da je udaljenost zvijezde preko 28 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.

Earendel je prvi put otkrivena prošle godine pomoću svemirskog teleskopa Hubble. Riječ je o zvijezdi koja se nalazi toliko daleko da je njezinoj svjetlosti trebalo 12,9 milijardi godina da stigne do Zemlje.

“Najmanji objekti koji su dosad viđeni na tako velikoj udaljenosti su klasteri zvijezda, ugrađeni u brojne galaksije”, kažu iz NASA-e.

Istraživači procjenjuju da je Earendel najmanje 50 puta veća od Sunca i milijune puta svjetlija.

Budući da se svemir nevjerojatno brzo širi, sada se vjeruje da je udaljenost zvijezde preko 28 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.

Hubble je uspio pronaći Earendel zahvaljujući fenomenu poznatom kao gravitacijska leća.

Golema zvijezda 

To se događa kada gravitacijsko polje masivnog objekta, kao je u ovom slučaju golema zvijezda, savija i iskrivljuje putanju svjetlosti od pozadinskog objekta. Ovo savijanje svjetlosti stvara učinak poput leće, povećavajući, a ponekad čak i iskrivljujući izgled pozadinskog objekta, navodi Space Explored.

Sada kada je NASA-in svemirski teleskop James Webb izravno snimio zvijezdu, istraživači mogu započeti daljnja istraživanja kako bi izmjerili njezin sjaj i temperaturu pa čak i odredili njezin sastav. Webbov skup novih instrumenata i zrcalo s visokom osjetljivošću na infracrveno svjetlo omogućuje prikupljanje više informacija koje ograničeni Hubble teleskop ne može.

“Ali čak i tako sjajnu zvijezdu vrlo velike mase bilo bi nemoguće vidjeti na tako velikoj udaljenosti bez pomoći prirodnog povećanja golemog galaktičkog skupa, WHL0137-08, koji se nalazi između nas i Earendela”, objavili su iz NASA-e .

PHOTOS BY: NASA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.