suze naslovna

Iz Astronomskog saveza najavili: Nebo nad Hrvatskom idealno za promatranje Suza sv. Lovre

GREEN_300_listici_sredina

Poželite nešto lijepo

Noć sa 12. na 13. kolovoza bit će posebna jer će astronomski fenomen Suze sv. Lovre - koji nastaje kada Zemlja na svojoj putanji udara u ostatke koje je komet 109P/Swift-Tuttle ostavio iza sebe tijekom srpnja i kolovoza - biti vidljiviji nego prethodnih godina.

Jedan od najljepših astronomskih fenomena u godini, Suze sv. Lovre, kako najavljuju iz Hrvatskog astronomskog saveza, bit će doista spektakularan.

U noći sa 12. na 13. kolovoza uvjeti za promatranje meteorske kiše bit će idealni jer, kao prvo, Mjesec će biti u mlađaku i svojom svjetlošću skoro uopće neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza za vikend je dobra.

Suze sv. Lovre ili Perzeidi svemirski je fenomen koji nastaje kada Zemlja na svojoj putanji udara u ostatke koje je komet 109P/Swift-Tuttle ostavio iza sebe tijekom srpnja i kolovoza svake godine.

No po još nečemu će meteorska kiša biti posebna – ove godine trebala bi biti  maksimalna aktivnost meteorskog roja Perzeidi, odnosno padanje oko 100 meteora na sat.

suze svetog Lovre

No kako će se na nebu, osim meteorske kiše, teleskopima moći vidjeti Saturn ili galaksija u Andromedi, Hrvatski astronomski savez organizira na raznim mjestima u Hrvatskoj druženja sa zvijezdama, a detalje o lokacijama i vremenu objavili su i na svojoj Facebook stranici pa ako ste u blizini, navratite.

No za gledanje Suza sv. Lovre, nije vam potrebna nikakva dodatna oprema, dovoljno je da odete na mjesto daleko od gradskih svjetala i da barem 30 minuta gledate u nebo kako biste se navikli na noćne uvjete promatranja.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.