gmo hrana

EU komisija predložila nacrt zakona o uvođenju GMO-a: Uskoro možda nećemo prepoznati što imamo u tanjurima!

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni u akciji

Više od 420 000 građana Europe potpisalo je peticiju protiv uvođenja GMO-a, no EU komisija je ipak iznijela nacrt zakona kojim će se ovakva hrana moći 'probiti' na naše stolove.

Bez obzira na to što sve relevantne ankete pokazuju kako većina ljudi u Hrvatskoj i EU ne želi konzumirati GMO hranu, Europska je komisija 5.srpnja predstavila paket zakona koji će omogućiti njihovo uvođenje na tržište.

Prema ovome nacrtu, GMO-i mogu biti proglašeni „ekvivalentnim“ konvencionalnim kulturama, ako sadrže modifikacije koje su teoretski  „mogle nastati prirodnim putem ili konvencionalnim metodama oplemenjivanja“. Jednom, kada dođu na tržište, više neće biti označeni kao GMO te neće biti predmet procjene rizika od strane regulatora sigurnosti hrane.

Komisija takav potez pokušava opravdati potencijalom novih genomskih tehnika koje mogu doprinijeti održivosti i prilagodbi poljoprivrede na klimatske promjene.

Pojednostavljenim rječnikom rečeno, ako ovaj zakon bude izglasan, na svojim ćete tanjurima jesti povrće za koje sa sigurnošću nećete moći utvrditi je li “pravo” ili “plastično”, a tradicionalne poljoprivredne kulture i sjeme koje je nastalo prirodnim osjemenjivanjem bit će potisnuto iz upotrebe.

Više od 400 000 građana ne želi GMO

Ovakvome zakonu žestoko se protive političke stranke, grupe za zagovaranje zaštite okoliša, ekološki i mali poljoprivrednici i više od 400.000 građana EU koji su potpisali peticiju protiv uvođenja GMO-a u Europu.

Iz organizacije Arche Noah smatraju da se ovim zakonom poljoprivrednicima uskraćuje pravo na sjeme te da se uništavaju sve prirodne alternative industrijskom sjemenu i bioraznolikost poljoprivrednih kultura.

U Hrvatskoj Zelena akcija potiče građane da potpišu peticiju i apelira na relevantne institucije u Hrvatskoj i hrvatske predstavnike u EU da odbace ovakav prijedlog te da kao minimum zahtijevaju zadržavanje postojećih standarda na ovom području.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.