Često ga doživljavamo kao dekoraciju na jelima, sastojak koji poboljšava okus i daje miris jelo, a nismo ni svjesni da je peršin puno više od toga. Peršin je jedna od najmoćnijih biljaka kad je riječ o ljekovitim i nutritivnim svojstvima. znalci smatraju se bore protiv bolesti, peršin pruža veliku nutritivnu vrijednost i nudi mnoge potencijalne zdravstvene koristi.
Podcijenjen kad su nutrijenti u pitanju
1/2 šalice (30 grama) svježeg, nasjeckanog peršina sadrži:
- Kalorije: 11 kalorija
- Ugljikohidrati: 2 grama
- Proteini: 1 gram
- Masti: manje od 1 grama
- Vlakna: 1 gram
- Vitamin A: 108% preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin C: 53% preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin K: 547% preporučenog dnevnog unosa
- Folna kiselina: 11% preporučenog dnevnog unosa
- Kalij: 4% preporučenog dnevnog unosa
Bogat antioksidansima
Peršin sadrži snažne antioksidanse koji obnavljaju stanice našeg organizma i bore se protiv slobodnih radikala. Ova mirisna biljka posebno je bogata skupinom spojeva koji se zovu flavonoidi, i to miricetin i apigenin. Studije pokazuju da prehrana bogata ovim spojevima smanjuje rizik od tumora debelog crijeva, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
Osim toga, beta-karoten i lutein dva su antioksidansa koja ulaze u grupu karotenoida, koje mnoge studije povezuju sa smanjenjem rizika od raznih bolesti. Vitamin C, kojim obiluje peršin, također ima snažne antioksidativne učinke i igra važnu ulogu u podršci imunološkom zdravlju i zaštiti od kroničnih bolesti. Zanimljivo je da sušeni peršin može imati više i do 17 puta više antioksidansa od svježega.
Idealan za zdravlje kostiju
Peršin je bogat vitaminom K koji pomaže u izgradnji strukture kostiju te sprečava pojavu osteoporoze. Ovaj vitamin također aktivira određene proteine koji povećavaju gustoću minerala u kostima, što je važno za prevenciju od čestih lomova, posebno u starijoj životnoj dobi.
Ima antikancerogena svojstva
Oksidativni stres, stanje kada u tijelu dolazi do neuravnoteže između antioksidansa i slobodnih radikala, povezan je s razvojem određenih kroničnih bolesti, uključujući razne tumore. Peršin je posebno bogat antioksidansima, flavonoidima i vitaminom C, koji smanjuju oksidativni stres u tijelu te smanjuju rizik od nekih vrsta tumora.
Na primjer, visoki unos flavonoida može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 30%. Osim toga, konzumiranje hrane bogate vitaminom C također može smanjiti rizik od tumora, a 30 grama peršina daje 53% preporučenog dnevnog unosa ovoga vitamina.
Za zdravlje očiju
Lutein, beta-karoten i zeaksantin tri su karotenoida koja se nalaze u peršinu, a pomažu u očuvanju zdravlja očiju i dobrog vida. Lutein i zeaksantin mogu spriječiti degeneraciju očnog tkiva, koja je povezana sa starenjem. Beta-karoten je još jedan karotenoid koji je odličan za zdravlje očiju. Ovaj karotenoid u našem se tijelu pretvara u vitamin A koji pomaže u zaštiti rožnice.
Jednostavno se uvodi u prehranu
Kako je izvrstan kao začin, možete ga dodavati raznim jelima, bilo u sušenom ili svježem obliku. Može poboljšati okus juha, variva, šalše, ribe, možete ga dodavati u salate, razne umake i dresinge, a možete od njega pripremati sok, čaj ili ga staviti u smootie. Samo se trebate sjetiti da nije