peršin naslovna

Eliksir zdravlja u jednoj vezici: Ne shvaćajte ga olako, peršin nije samo dekoracija na jelu

GREEN_300_listici_sredina

Zdravlje iz prirode

Kada tražimo zdrave namirnice, rijetki od nas ozbiljno uzimaju u obzir da samo jedna vezica peršina može nadomjestiti dnevnu potrebu za mnogim vitaminima. Ova samozatajna biljka u sebi krije pravo bogatstvo hranjivih sastojaka i nikako je nemojte podcjenjivati.

Često ga doživljavamo kao dekoraciju na jelima, sastojak koji poboljšava okus i daje miris jelo, a nismo ni svjesni da je peršin puno više od toga. Peršin je jedna od najmoćnijih biljaka kad je riječ o ljekovitim i nutritivnim svojstvima. znalci smatraju  se bore protiv bolesti, peršin pruža veliku nutritivnu vrijednost i nudi mnoge potencijalne zdravstvene koristi.

peršin

Podcijenjen kad su nutrijenti u pitanju

1/2 šalice (30 grama) svježeg, nasjeckanog peršina sadrži:

  • Kalorije: 11 kalorija
  • Ugljikohidrati: 2 grama
  • Proteini: 1 gram
  • Masti: manje od 1 grama
  • Vlakna: 1 gram
  • Vitamin A: 108% preporučenog dnevnog unosa
  • Vitamin C: 53% preporučenog dnevnog unosa
  • Vitamin K: 547% preporučenog dnevnog unosa
  • Folna kiselina: 11% preporučenog dnevnog unosa
  • Kalij: 4% preporučenog dnevnog unosa
Bogat antioksidansima

Peršin sadrži snažne antioksidanse koji obnavljaju stanice našeg organizma i bore se protiv slobodnih radikala. Ova mirisna biljka posebno je bogata skupinom spojeva koji se zovu flavonoidi, i to miricetin i apigenin. Studije pokazuju da prehrana bogata ovim spojevima smanjuje rizik od tumora debelog crijeva, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

peršin

Osim toga, beta-karoten i lutein dva su antioksidansa koja ulaze u grupu karotenoida, koje  mnoge studije povezuju sa smanjenjem rizika od raznih bolesti. Vitamin C, kojim obiluje peršin, također ima snažne antioksidativne učinke i igra važnu ulogu u podršci imunološkom zdravlju i zaštiti od kroničnih bolesti. Zanimljivo je da sušeni peršin može imati više i do 17 puta više antioksidansa od svježega.

Idealan za zdravlje kostiju

Peršin je bogat vitaminom K koji pomaže u izgradnji strukture kostiju te sprečava pojavu osteoporoze. Ovaj vitamin također aktivira određene proteine koji povećavaju gustoću minerala u kostima, što je važno za prevenciju od čestih lomova, posebno u starijoj životnoj dobi.

Ima antikancerogena svojstva

Oksidativni stres, stanje kada u tijelu dolazi do neuravnoteže između antioksidansa i slobodnih radikala, povezan je s razvojem određenih kroničnih bolesti, uključujući razne tumore. Peršin je posebno bogat antioksidansima, flavonoidima i vitaminom C, koji smanjuju oksidativni stres u tijelu te smanjuju rizik od nekih vrsta tumora.

peršin

Na primjer, visoki unos flavonoida može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 30%. Osim toga, konzumiranje hrane bogate vitaminom C također može smanjiti rizik od tumora, a 30 grama peršina daje 53% preporučenog dnevnog unosa ovoga vitamina.

Za zdravlje očiju

Lutein, beta-karoten i zeaksantin tri su karotenoida koja se nalaze u peršinu, a pomažu u očuvanju zdravlja očiju i dobrog vida. Lutein i zeaksantin mogu spriječiti degeneraciju očnog tkiva, koja je povezana sa starenjem. Beta-karoten je još jedan karotenoid koji je odličan za zdravlje očiju. Ovaj karotenoid u našem se tijelu pretvara u vitamin A koji pomaže u zaštiti rožnice.

Jednostavno se uvodi u prehranu

Kako je izvrstan kao začin, možete ga dodavati raznim jelima, bilo u sušenom ili svježem obliku. Može poboljšati okus juha, variva, šalše, ribe, možete ga dodavati u salate, razne umake i dresinge, a možete od njega pripremati sok, čaj ili ga staviti u smootie. Samo se trebate sjetiti da nije

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.