Galaksija svemir

Eksplozija zvijezde bit će vidljiva golim okom: Kroz par mjeseci očekuje nas spektakl na nebu

GREEN_300_listici_sredina

Izvještava NASA

Novi sustav zvijezda, smješten 3.000 svjetlosnih godina udaljeno od Zemlje, kroz par mjeseci postat će vidljiv golim okom.

Prema izvještaju službene NASA stranice, na nebu iznad Zemlje odvit će se jedinstven događaj jer se ovakva eksplozija nove događa samo otprilike svakih 80 godina. Nova, T Coronae Borealis, posljednji put eksplodirala je 1946. godine, a astronomi vjeruju da će to ponovno učiniti između veljače i rujna 2024. godine. Postavilo se i pitanje kako zvijezda može eksplodirati više puta, no sve ovisi o vrsti eksplozije.

Kada će točno biti eksplozija – teško je predvidjeti

Teško je predvidjeti kada će T Coronae Borealis, binarni sustav s bijelim patuljkom (mrtve zvijezde) i crvenim divom (stare zvijezde), eruptirati, što se događa samo kada crveni div postane “nestabilan zbog povećanja temperature i tlaka”, prema NASA-i. Crveni div počinje gubiti svoje vanjske slojeve, koje zatim prikuplja bijeli patuljak, stavljajući tvar na njegovu površinu.

“Površinski gusta atmosfera bijelog patuljka konačno se dovoljno zagrije da izazove nekontroliranu termonuklearnu reakciju – što stvara novu koju vidimo s Zemlje”, kaže NASA.

Neki istraživači očekuju da će T Coronae Borealis “postati nova” između sada i rujna

“Ali nesigurnost oko toga kada će se to dogoditi je nekoliko mjeseci – ne možemo bolje od toga s onim što sada znamo”, prema Cooku.
T Coronae Borealis, smješten 3.000 svjetlosnih godina udaljeno od Zemlje, malo je previše mutan i daleko da bi ga se promatralo “golim okom” (bez snažnog teleskopa).

Ali ovaj “izljev nove” dat će promatračima zvijezda rijetku priliku da svjedoče svjetlini sličnoj Sjevernoj zvijezdi, također poznatoj kao Polaris. Trebao bi biti vidljiv golim okom nekoliko dana i malo više od tjedan dana s pomoću dalekozora prije nego što ponovno potamni, možda za još 80 godina.

Kako se pripremiti za gledanje eksplozije?

NASA predlaže da se upoznate sa sazviježđem Corona Borealis, ili Sjeverna kruna – mali, polukružni luk u blizini Bootesa i Herkulesa. To je mjesto gdje će izboj izgledati kao “nova” svijetla zvijezda. Također, dodatni savjet za kad to dođe vrijeme jest pronaći mjesto daleko od gradskih svjetala kako biste izbjegli svjetlosno zagađenje.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.