how-to-see-green-comet-1673470798487

Zeleni komet ponovno na nebu nakon 50 tisuća godina: Evo kako ga možete vidjeti

GREEN_300_listici_sredina

Dvogled u ruke

Nedavno otkriveni komet uskoro će se pojaviti na noćnom nebu prvi put u 50 tisuća godina.

Zeleni komet ponovno je na nebu nakon 50 tisuća godina, a danas će se biti najbliže Suncu, javili su iz NASE. Komet bi trebao biti vidljiv kroz dvogled na jutarnjem nebu na sjevernoj hemisferi, dok će ga ljudi koji žive na južnoj polutci moći vidjeti tek početkom veljače.

Riječ je o kometu kojeg su astronomi otkrili 2. ožujka prošle godine uz pomoć posebne kamere na zvjezdarnici Palomar u okrugu San Diego, Kalifornija. Kreće se orbitom oko Sunca koja prolazi kroz vanjske dijelove Sunčevog sustava, zbog čega mu je trebalo toliko dugo da ponovno prođe pokraj našeg planeta.

Ako nastavi svoj trenutni trend svjetline, bit će ga lako vidjeti dalekozorom, a moguće je da bi mogao postati vidljiv golim okom pod tamnim nebom. No, bez obzira kada izađete van u potrazi za zelenim kometom, svakako ponesite dalekozor jer nema jamstava da će komet biti vidljiv bez pomoći. Ako imate teleskop, možete pokušati koristiti i njega.

Ovisno o tome koliko svijetli u nadolazećim danima, komet C/2022 E3 (ZTF) mogao bi čak postati vidljiv golim okom na tamnom nebu tijekom ovog tjedna.

Komet se može razlikovati od zvijezda po prugastim repovima od prašine i čestica pod naponom, kao i po sjajnom zelenom omotaču koji ga okružuje. Zove se koma i stvara se oko kometa kada prolazi blizu Sunca uzrokujući sublimaciju leda ili izravno pretvaranje u plin.
To uzrokuje da komet izgleda nejasno kada se promatra kroz teleskop.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.