Interaktivna karta svemira

Koliko je zapravo velik naš svemir: Isprobajte interaktivnu kartu koja pomaže pojmiti veličine

GREEN_300_listici_sredina

Za male i velike znanstvenike

Nedavno je objavljena interaktivna karta koja otkriva nevjerojatne razmjere objekata u svemiru, a koje su teže pojmiti – istražite kartu odmah.

Skala Svemira je vizualni alat za dobivanje osjećaja za razmjere različitih objekata u svemiru. Sadrži široku kolekciju objekata koji se protežu od najmanjih subatomskih čestica do najvećih galaksija. Od svoje početne verzije 2010. godine kao Adobe Flash aplikacija, Skala Svemira je ažurirana s novim otkrićima i modernim kodom. Interaktivna karta nazvana je ‘Mjerilo svemira’ i kreirao ju je računalni znanstvenik Cary Huang.

Ova nevjerojatna interaktivna grafika omogućuje vam istraživanje čistih razmjera našeg svemira i stjecanje poštovanja za naše maleno mjesto unutar njega. Da biste vidjeli koliko smo mali u usporedbi s svijetom oko nas, jednostavno pomičite prema van i promatrajte kako poznate znamenitosti nestaju u nevažnosti. Ili, da biste istražili svijet na mikroskopskoj skali, povećajte sliku da biste vidjeli sve, od bakterija pa sve do temeljnih čestica koje čine svemir.

Istražite kartu 

Kako biste se brže kretali, koristite klizač na dnu (ili na strani na mobilnom uređaju) kako biste povećali ili smanjili sliku na manje ili veće objekte. Kako biste saznali više o bilo kojem objektu koji vidite, dodirnite ili kliknite na bilo koju od slika koja će prikazati kutiju s dodatnim informacijama. Također možete nastaviti odabirati manje ili veće objekte kako biste povećali ili smanjili sliku.

Danas škole diljem svijeta koriste Skalu Svemira kao alat za učenje kako bi pokazale koliko je velik naš svijet.

PHOTOS BY: Unsplash.com, Mjerilo svemira / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.