242567257_3832368050197901_4841011483728790382_n

Ekolozi “pritišću” princa Williama. Traže da privatna zemlja nacionalnog parka postane javna

GREEN_300_listici_sredina

Nedostaje joj bogata bioraznolikost

Hoće li princ William popustiti pod pritiskom javnosti ? Pitanje je koje u Velikoj Britaniji ovih dana zanima mnoge. Naime, trenutno je peticiju za vraćanje prinčevog posjeda javnosti potpisalo gotovo 30 000 građana, a žele da imanje Vojvodstva Cornwall koje uključuje i veliki dio Nacionalnog parka Dartmoor u Devonu postane javno, sve kako bi se zone kišne šume obnovile s obzirom na to da im drastično nedostaje bioraznolikosti.

Princ William uskoro bi svoje imanje mogao darovati državi, odnosno otvoriti ga za javnost. Riječ je o imanju Vojvodstva Cornwall od 530 četvornih kilometara koje je u Williamovom nasljedstvu nakon smrti kraljice Elizabete II., a zemlja čini oko 0,2 posto UK-a. Uključuje veliki dio Nacionalnog parka Dartmoor u Devonu koji spada u britansku ‘zonu kišnih šuma’ – područje gdje je klima idealna za bujanje kišnih šuma i prirode.

Pritisak javnosti i ekoloških aktivista

Za vraćanje imanja u javni prostor više od 25.000 ljudi već je potpisalo peticiju koju su predvodile kampanje Wild Card i 38 Degrees pozivajući kraljevsku vlast da Dartmooru vrati stari sjaj. “Kada ste postali vojvoda od Cornwalla, naslijedili ste ogromno zemljišno imanje. Nažalost, velik dio ove zemlje sadrži oštećena staništa i nedostaje joj bogata bioraznolikost koju bi mogla imati”, stoji u peticiji.

Puštanje stabala da ponovno izrastu i ponovno uvođenje izgubljenih vrsta dva su ključna rješenja koja predlažu zagovornici ponovnog divljanja. Dodaju da je ponovno oživljavanje divljine “briljantan način borbe protiv klimatske krize jer ova zemlja apsorbira i skladišti ugljik iz naše atmosfere, pomažući u snižavanju globalnih temperatura”, stoji u objašnjenju peticije.

Kritičari kažu da princ William ne shvaća uvijek kako treba postupati po pitanju okoliša. Otkriveno je da je njegova dobrotvorna organizacija za očuvanje prošle godine povezana s jednim od najvećih svjetskih podupiratelja fosilnih goriva. No, 40-godišnji član kraljevske obitelji također je jasno dao do znanja da je njemu, baš kao i njegovom ocu, kralju Charlesu III, okoliš nešto poput osobnog prioriteta. Godine 2020. pokrenuo je nagradu Earthshot, posvetivši 55 milijuna eura pionirskim klimatskim projektima u sljedećem desetljeću, međutim mnogi tvrde kako se njemu čini da nema smisla da pristaje na vraćanje imanja.

Monarsi igraju ključnu ulogu 

Također postoji snažan presedan što se tiče upravljanja kraljevskim zemljištem. Godine 2021. aktivisti kampanje postigli su određeni uspjeh u podnošenju peticije Crown Estateu, neovisnoj korporaciji koja upravlja ogromnim monarhovim zemljišnim posjedima da se obveže na ponovno oživljavanje. “Ponovno oživljavanje zemlje jedne obitelji obično ne bi mnogo promijenilo situaciju klimatske krize, ali kada ste najveća zemljoposjednička obitelj u zemlji, to može napraviti veliku razliku”, ističu aktivisti.

Pokretači kampanje kažu da se zemljište britanske kraljevske obitelji prostire na oko 3400 četvornih kilometara. UN je ranije rekao da svijet treba oživjeti šumska područja veličine Kine kako bi se uspješno borili protiv gubitka bioraznolikosti i kolapsa ekosustava, a posjedi monarha svakako su ključ uspjeha. “Održivo upravljanje u središtu svega što Vojvodstvo radi. “Zalažemo se za očuvanje prirodnih ekosustava više od pedeset godina i neprestano tražimo nove načine za nastavak poboljšanja bioraznolikosti, očuvanja i javnog pristupa zelenim površinama”, zaključio je glasnogovornik Vojvodstva Cornwall, a hoće li princ William popustiti pod pritiskom javnosti tek treba vidjeti.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.