254910957_264844815470225_9045984387484106128_n

Prvi dani vladavine Charlesa III. započeli analizama: Je li Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo “eko kralja”?

GREEN_300_listici_sredina

Zelena postignuća novopečenog kralja

Eko imanje, organska hrana, biogorivo pa čak i knjiga o klimatskim promjenama. Sve su to zanimacije iz ne tako davne prošlosti sada već kralja Charlesa III. Znači li to da će novoizabrani kralj provoditi jaču zelenu politiku?!

Nakon što se više milijuna ljudi, što uživo u Engleskoj, a što preko malih ekrana sada i zauvijek oprostilo od najdugovječnije kraljice Elizabete II., tron je već pri prvim danima njezine smrti preuzeo kralj Charles III. koji je sve do nedavno punio medijske stupce kao princ koji već godinama progovara zeleno i štiti okolišne politike. Nije nepoznato da je i sama kraljica koja je umrla u 96. godini života bila velika ljubiteljica prirode, a svoja je načela izgleda prenijela i na svog sina prijestolonasljednika. Možemo se složiti kako već samom smrću kraljice, završava jedna era, a kraljem Charlesom III. započinje nova. Prema njegovim dosadašnjim radom, možemo li se složiti kako je na vlast stigao eko kralj? Donosimo vam popis njegovih ekološki osviještenih poteza.

Organska proizvodnja hrane

Već trideset godina Charles III. stoji iza brenda Dutchy Organic koji proizvodi namirnice iz organskog uzgoja poput jaja, lososa, mlijeka, pekmeza, voća i povrća. “Jedan od razloga zašto sam prije 40 godina krenuo s organskom proizvodnjom bio je taj što sam smatrao da se antibiotici pretjerano koriste. Rekli su mi da sam potpuni idiot što sam uopće predložio organski uzgoj”, izjavio je novopečeni kralj jednom prilikom.

Biogorivo za automobile

Već smo ranije pisali o tome kako kraljeve luksuzne automobile pokreće jedno sasvim posebno gorivo; ono od ostataka vina, sira i ulja. Pomalo bizarna, ali zanimljiva navika je da zsvoj voljeni Aston Martin koristi gorivo nazvano E85, napravljeno od onoga što se opisuje kao višak engleskog bijelog vina i sirutke iz procesa proizvodnje sira. E85 se obično odnosi na mješavinu goriva od 85 posto bioetanola i 15 posto bezolovnog benzina. Bioetanol, ili jednostavno etanol, obnovljivi je izvor energije dobiven fermentacijom sastojaka šećera i škroba biljnih nusproizvoda. To bi obično dolazilo od šećerne trske i usjeva poput žitarica, koristeći kvasac, ali može napraviti i pomoću kombinacije prinčevog vina i sira.

Knjiga o klimatskim promjenama

Kralj je svojedobno udružio snage s dvoje vodećih aktivista za zaštitu okoliša kako bi napisali knjigu Ladybird: Climate Change o klimatskim promjenama, prvu u novoj seriji namijenjenoj odraslima. Naslovnica knjige prikazuje grad Uckfield u istočnom Sussexu, replicirajući fotografiju tamošnje razorne poplave u listopadu 2000. godine.

 

Zagovaratelj homeopatije

Tada još princa Charlesa su kritizirali jer podržava homeopatiju te što je postao pokrovitelj organizacije posvećene njezinom promicanju. Fakultet za homeopatiju, koji podupire registrirane medicinske stručnjake s homeopatskom praksom, opisao je pokroviteljstvo princa od Walesa kao “ogromnu čast”, ali drugi su bili manje impresionirani, s obzirom na to da je odbor za znanost i tehnologiju Donjeg doma opisao homeopatiju kao “znanstveno nevjerojatnu”. Sadašnji kralj podupire takvu medicinsku praksu uz što manje lijekova proizašlih iz kemijskih laboratorija. 

Eko grad u okolici Londona

Njegov najnoviji održivi projekt je pejzažni grad u blizini Favershama u Kentu o kojemu smo također ranije pisali. Kralj zapravo već posjeduje zemljište i surađuje s arhitektom Benom Pentreathom na izgradnji čak 2500 kuća na tom mjestu. Grad će biti izgrađen na zemljištu u vlasništvu Vojvodstva Cornwalla.  “U plan izgradnje također je uzet u obzir i kvaliteta zraka i akustični utjecaji cesta M2 i A2 Canterbury Road”, izjavili su za strane medije iz Vojvodstva. Kraljevska je obitelj u novo naselje koje bi trebalo krenuti s izgradnjom 2023. godine uključila voćnjake, livade i parcele, zajedno s velikom biciklističkom stazom, a dodaju kako će eko grad imati novu zelenu školu, kao i veliko igralište za kriket.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash, penguinreaders.co.uk / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.