246396862_394688078805702_3895506948663902734_n

Princ William otkrio je dobitnike nagrada Earthshot kao poticaj za rješavanje klimatske krize

GREEN_300_listici_sredina

Inicijativu podržale brojne javne osobe

Pet pobjednika dobilo je bespovratna sredstva u iznosu od milijun funti za razvoj svojih ideja i tehnologija.

Slavne osobe pridružile su se princu Williamu u Londonu na svečanoj dodjeli nagrada Earthshot, ambicioznog ekološkog programa čiji je cilj pronalaženje novih ideja i tehnologija u cijelom svijetu za rješavanje klimatske krize i drugih hitnih izazova koji prijete Zemlji. Glumci i aktivisti koračali su zelenim tepihom u palači Alexandra u sjevernom Londonu. Emma Watson, Emma Thompson i David Oyelowo pridružili su se Kate, vojvotkinji od Cambridgea, u dodjeli nagrada, a svakom dobitniku pripalo je milijun funti. Gosti su zamoljeni da “pri odabiru odjeće misle na okoliš”, pa je Watson stigla u haljini napravljenoj od 10 haljina iz second-hand dućana.

William je lani lansirao Earthshot nagradu kroz svoju dobrotvornu organizaciju, Royal Foundation, s planovima da svake godine imenuje pet dobitnika do 2030. godine. U video zapisu koji je unaprijed snimljen za ceremoniju, William je rekao: “Živimo u najznačajnijem periodu u ljudskoj povijesti. Radnje koje izaberemo ili ne poduzmemo u sljedećih 10 godina odredit će sudbinu planeta za sljedećih tisuću. Desetljeće ne izgleda dugo, ali čovječanstvo ima izvanredan uspjeh u rješavanju nerješivog … Budućnost je na nama da odredimo. A ako se tome posvetimo, ništa nije nemoguće.”

Republika Kostarika dobila je nagradu za zaštitu i obnovu prirodu za svoje napore u zaštiti šuma, sadnji drveća i obnovi ekosustava.  Politika ove zemlje plaća građane da štite prašume i obnavljaju lokalne ekosustave, poništavajući desetljeća krčenja šuma i vodeći procvat u ekoturizmu. Predsjednik Kostarike, Carlos Alvarado, rekao je da je nagrada primljena “s ponosom, ali ponizno”, dodajući da se “ono što smo postigli u ovoj maloj zemlji u Srednjoj Americi može učiniti bilo gdje”.
Indijska tvrtka Takachar osvojila je nagradu “clean our air” za razvoj pionirske tehnologije koja pomaže u okončanju spaljivanja poljoprivrednog otpada. Njihov jeftini, prijenosni uređaj malih dimenzija pričvršćuje se na traktore i pretvara ostatke usjeva u prodajne proizvode, poput goriva i gnojiva, dodatno pomažući u smanjenju emisije dima do 98%.

Ostali dobitnici su Coral Vita, kopnena koralna farma na Bahamima s projektom obnove umirućih koraljnih grebena uzgojem koralja u spremnicima po stopi 50 puta brže od tradicionalnih metoda. Sjeverni talijanski grad Milan osvojio je nagradu “čvorišta za bacanje hrane” kao prvi veliki grad koji je na cijelom gradu provodio politiku rasipanja hrane za prikupljanje hrane iz lokalnih supermarketa i restorana i njezinu distribuciju građanima kojima je to potrebno, oporavivši oko 130 tona hrane godišnje ili oko 260.000 obroka. Nagrada “Popravi našu klimu” pripala je zajedničkom tajlandsko-njemačko-talijanskom timu za AEM elektrolizator, koji koristi obnovljivu energiju za proizvodnju čistog vodika cijepanjem vode na sastavne elemente. Svakom finalistu – kojeg odaberu stručnjaci iz više od 750 nominacija – tvrtke će pomoći u razvoju svojih projekata.

Događaju su prisustvovali i Sir David Attenborough, Christiana Figueres, Dani Alves te mnoštvo zvijezda i izvođača, uključujući Ed Sheeran i Yemi Alade. Svečanost dolazi samo nekoliko dana prije summita UN -a o klimatskim promjenama Cop26 u Glasgowu, koji počinje 31. listopada. Ranije ovog tjedna William je kritizirao milijardere uključene u utrku svemirskog turizma, rekavši u intervjuu za BBC da bi se najveći svjetski umovi trebali usredotočiti na popravak Zemlje umjesto na “pokušaj pronalaska sljedećeg mjesta za život”. Kraljica Elizabeta je također navodno uputila kritiku svjetskim liderima koji “govore”, ali “ne rade” dovoljno o planetarnoj krizi.

PHOTOS BY: Instagram @earthshotprize; @dukeandduchessofcambridge / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.