105506382_3320911711306633_1955269977566772942_n

Eko grafiti: Mahovina kao inspiracija uličnoj umjetnosti

GREEN_300_listici_sredina

Šetnja šumom uključena u pripremu

Lišće, snijeg, pijesak samo su neke od inspiracija raznim umjetnicima koji su sve češće počeli prirodu uključivati u svoje radove. Jedna od njih je i mahovina od koje neugledni betonski zidovi nastaju prave umjetničke instalacije.

Da umjetnost može ići u korak s ekologijom, svjedoče tomu i mnogi umjetnici koji više nego ikada obraćaju pažnju na ekologiju i pokušavaju održivost implementirati u svoje radove. Bilo da se radi o javnim nastupima gdje progovaraju o okolišu i svijetu u kojem se nalazimo ili pak koriste materijale koji ne štete prirodi, današnja umjetnost na sve je načine povezana sa sviješću o Zemlji. Jedan od recentnijih primjera je i izrada ekološki prihvatljivih grafita.

Za grafiterstvo će mnogi reći kako se radi o pukom uličnom vandalizmu, no ono itekako ima svoj utjecaj i značaj u umjetnosti, a ovaj relativno noviji trend ukrašavanja zidova i ograda nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Upravo ti moderni umjetnici nas prosvjetljuju da ulična umjetnost može biti ne samo vizualno lijepa nego i ekološka jer ovi eko-grafiti se ne izrađuju otrovnom i štetnom bojom, već upotrebom obične mahovine.

Grafit od mahovine ili eko-grafiti oblik je vrtne umjetnosti koji je nastao kao otpor nemilosrdnom konstantnom nastajanju betonskih ulica. Geometrijski uzorci, razni ornamenti, natpisi, životinje samo su neki od motiva u koje se prirodna mahovina pretvara pod rukama umjetnika, a čija djela krase neugledne zidove diljem svijeta. Baš poput izrade svakog grafita, i ovaj iziskuje pripreme u vidu skica na papiru kasnije i na zidu, samo što ova priprema uključuje i jedan “sitan” detalj –  šetnju šumom. Može li bolje?!

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.