kit sivi naslovna

Ekipa s broda za promatranje kitova objavila snimku: Veliki sivi kit se vraćao i dopustio da mu čiste parazite

GREEN_300_listici_sredina

Odnos simbioze

Posada s broda za promatranje kitova doživjela je neobično iskustvo s ovim morskim sisavcima. Veliki sivi kit dopustio je da mu čiste uši, koje su ga očito iritirale.

Ekipa s broda za promatranje kitova u uvali Ojo de Liebre, uz obalu Meksika, snimila je sive kitove kako im prilaze da bi im pomogli ukloniti parazite s glave. “Ponovio sam to više puta s istim kitom i s drugima”, rekao je član ekipe Paco Jimenez Franco jednom američkome novinskom portalu. “Uzbudljivo iskustvo”, kaže on.

Paraziti na kitovima, poznati kao kitove uši ili cijamidi, mogu biti korisne za kitove jer jedu alge s njihovih tijela i hrane se ljuskama kože te pomažu zacjeljivanju ozljeda. Međutim, pretpostavlja se da ponekad, ako ih bude previše, iritiraju životinju.

“Mislim da sivi kitovi imaju podijeljene osjećaje preme svojim nametnicima”, rekao je Mark Carwardine, britanski zoolog, “Imaju osjetljivu kožu, a tisuće ovih malih stvorenja, koja se čvrsto drže ili gmižu svojim oštrim nožicama, vjerojatno ih dovode do ludila.Zaista boli kada se kitova uš uhvati za vaš prst, kao da vas bode iglica.”

Franco je prvi put uklonio uš s glave kita kada mu se približio dovoljno blizu. Nakon toga kit se vraćao nekoliko jer mu se očito to svidjelo.

Kao i mnogi veliki kitov, i sivi kitovi – koji mogu narasti do 15 metara – podložni su parazitima. Također, na njih se hvataju i školjke i alge dok plivaju morskim dubinama.

Iako nije mogao potvrditi da približavanje ljudima radi traženja pomoći u uklanjanju parazita predstavlja novo ponašanje kod kitova, Carwardine je rekao da to prije nije vidio. “Kitovima očito ne smeta kada im ljudi to rade, iako biste morali ukloniti stotine ušiju da bi osjetili razliku”, rekao je.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.