Jednostavni domaći tofu od crvene leće zahtijeva samo 2 sastojka (crvenu leću i vodu) i brzo se priprema! Ovo je savršen recept za sve koji ne mogu jesti soju ili jednostavno žele promjenu. Rezultat je tofu koji se može prepržiti s vanjske strane i topi se u ustima. Možete ga koristiti kao zamjenu za sojin tofu – začinite i pripremite ga po želji!
Sastojci:
Crvena leća
Voda
Priprema: Isperite leću (ako treba i dva puta) u cjedilu pod hladnom vodom. Pomiješajte leću i kipuću vodu u spremniku blendera (običnog ili visokih performansi). Pustite da stoje 15 do 20 minuta dok leće ne nabubri, a voda se ohladi (nemojte ocijediti). Miksajte smjesu leća i vode na visokoj brzini dok potpuno ne postane glatka, povremeno zaustavljajući da bi se stranice blendera očistile. Ulijte smjesu u srednju, tešku tavu. Pjenjačom umiješajte preostalu (sobne temperature) vodu i opcionalnu sol dok se ne sjedini. Miješajte na srednje jakoj vatri 6 do 8 minuta dok smjesa ne postane vrlo gusta i sjajna. Kad dobije željenu gustu strukturu prelijte smjesu u staklenu ili keramičku posudu i poravnate vrh. Hladite tofu, otkriven, najmanje 60 minuta dok se ne stvrdne. Za čvršći tofu, hladite preko noći, ili najmanje 8 sati. Tofu možete ostaviti u hladnjaku do 5 dana do upotrebe. Površina tofua bit će malo tamnija boje i izgledat će suho nakon što se stvrdne.
Tofu od crvene leće je glatki, čvrsti i kremasti. Okus je neutralan i vrlo blag (više nego tofu od soje ili tofua od slanutka), što ga čini idealnim za sve dodane okuse. Tofu nakon hlađenja možete lagano prepržiti na tavi i poslužiti s umakom ili prilogom po želji.