Jedan od najtraženijih specijaliteta restorana Rougemarin u Zagrebu, pizza s domaćim pečenim rajčicama i mozzarellom, lani je oduševila posjetitelje na Greencajtu. Dugo se pričalo o tajnom sastojku, tražio se komad više, a u recenzijama su gosti tražili organizatore da ju uvrste u ponudu i u ovogodišnjem izdanju festivala.
Greencajt je tako, uz inspirativne govornike i zanimljiva predavanja, postao mjesto za druženja i uživanja u popularnim veganskim i vegetarijanskim specijalitetima, koje pripremaju vrhunski chefovi.
Pauze između inspirativnih priča o dalekim putovanjima, edukativnih predavanja, diskusija na panelima i odličnim koncertima, posjetitelji će moći kratiti u food zoni.
Ondje će gosti moći pronaći popularnu gastro ponudu Rougemarin parka, a koja je ove godine “začinjena” s tri Podravka green menija. Pri tome, kompletna ponuda prilagođena je onima koji su svojim načinom prehrane odlučili pomoći planetu – veganima i vegetarijancima. Osim što ćete sve ove specijalitete moći kušati na Greencajtu, otkrivamo vam i tajnu kako da ih sami, nakon festivala, pripremite kod kuće.
Otkrivamo tri menija i recepte
Promjena počinje tek kada prijeđete prag, no koliko ćete primijeniti ono što ste čuli na festivalu ovisi isključivo o vama samima. Za one koji svojim načinom prehrane žele doprinijeti okolišu, ali i za sve one koji su jednostavno uživali u Podravkinim specijalitetima, donosimo vam recepte za ukusna veganska jela. Naime, istraživanja pokazuju da ako samo jedan dan u tjednu izbacimo meso iz našeg menija, može se dogoditi značajna razlika. U ponudi je green beast burger na bazi porteina graška, a koji najbolje paše uz onion ringse od ljubičastog luka.
Uz to, chefovi pripremaju i vege nuggtese od brokule, cvjetače i heljde, koji su idealni za brunch. Poigrali su se i s proljetnim okusima i u ponudu uvrstili osvježavajuću salatu s ciklom, kruškom i skutom.
U nastavku vam donosimo i recepte:
Green Beast Burger
Za pripremu ovog ukusnog burgera potrebno vam je: 120 g Vege burger na bazi proteina graška, jedno pecivo, 50 ml BBQ umaka, dvije kriške rajčice, list zelene salate te po želji onion ringsi (od ljubičastog luka, svježi ili pečeni).
Vegge nuggets od brokule, cvjetače i heljde
U pećnici ili fritezi ispecite nuggetse i servirajte ih uz grčki pire kao prilog. Krumpir ogulite, narežite, skuhajte i ocijedite. Kuhani krumpir zgnječite da ostanu komadići, dodajte sitno nasjeckani peršin i ljubičasti luk, sušene rajčice, narezane crne i zelene masline. Začinite grubo mljevenim crnim paprom, mljevenim kimom. posolite i dodajte maslinovog ulja. Prilikom posluživanja pospite s malo nadrobljenog fetta sira.
Salata s ciklom, kruškom i skutom
Na posloženu rikolu i matovilac začinjenu soli i paprom dodajte Podravka rezance od cikle, kockice kruške (viliam) i narezani vlasac. Pinjole kratko tostirajte pa zajedno sa svježim vlascem pospite pa salati i dodajte kravlju skutu. Sve skupa začinite s maslinovim uljem i kremom aceta balsamica.
Što još klopamo na Greencajtu?
Rougemarin park u ponudi ima falafel burgere, napravljene od domaćeg brioche peciva, mladog špinata i rajčice, a začinjene umakom od jogurta limete i mente. Za ljubitelje azijske kuhinje, pripremili su veganski tofu wok s basmati rižom, dimljenim tofuom, lukom, tikvicama, mrkvom te brokulom i kikirikijem. Za ekipu koja ipak više voli mediteransku i meksičku kuhinju, tu je vegetarijanski burito i originalna Rougemarin pizza.