Ovaj recept za vegansku paštetu zasigurno će se svidjeti svima bez obzira na to jeste li vegan ili niste. Puna je okusa i kremasta, a za njezinu pripremu trebat će vam dimljeni tofu, tostirani orasi, dinstane gljive i malo začina. Ovo je iznimno jednostavna kombinacija nevjerojatnog okusa.
Možete je jesti na razne načine – namazati na tost, s krekerima, sa svježim povrćem ili na friškom baguetteu. Slobodno je poslužite uz veganski sir, svježe grožđe, kisele krastavce i crno vino za otmjeni francuski doživljaj.

Vegansku paštetu je vrlo jednostavno i jeftino za napraviti. Može se napraviti prije vremena i čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Ako je spremite u slatke male staklenke, može poslužiti i kao vrlo fora poklon.
Potrebno vam je:
- 2 žlice biljnog ulja
- 1 luk, narezan na kockice
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 250 g miješanih gljiva, nasjeckanih
- 185 g dimljenog tofua
- ⅔ šalice oraha, tostiranih
- ½ žlice sojinog umaka
- 1 žličica senfa
- ½ žličice mješavine mediteranskih bilja
- 1 žličica balzamičnog octa
- sol i papar
.
Upute:
- Zagrijte ulje u tavi, zatim dodajte luk i pirjajte 5 minuta. Dodajte 2 češnja češnjaka i gljive i kuhajte još 10 minuta uz povremeno miješanje.
- Prebacite mješavinu gljiva u blender i dodajte ostatak češnjaka, dimljeni tofu, orahe, sojin umak, senf, začinsko bilje, ocat, prstohvat soli i papra i kuhajte dok ne dobijete željeno kremasto stanje.
- Prebacite paštetu u posude za posluživanje i stavite je u hladnjak najmanje 15 minuta prije posluživanja.
.
Ako želite recept učiniti zanimljivijim i dodati još okusa, u smjesu ubacite konzervu graha ili slanutka. Napravite recept sa šampinjonima, ili ako želite da bude više kao gurmanska pašteta, odaberite razne druge gljive poput shiitake ili portobello gljiva. Želite li da bude još zdravija, dinstajte gljive na vodi umjesto na ulju.
Dobar tek!