Domaći brend predstavio kolekciju u skladu s potrebama društva i okoliša

Odgovor na aktualnu situaciju u svijetu

Pod utjecajem sustainable pokreta, u novoj kolekciji nalaze se prenamijenjeni komadi iz arhive prethodnih kolekcija.

Pod utjecajem okolnosti izazvanih svjetskom pandemijom, u karantenskoj atmosferi, usred šume u XD dizajn centru na Ksajpi, nastala je kolekcija za proljeće/ljeto 2021. Istraživanje i inspiracija za kolekciju utemeljeni su u razumijevanju drugačijih potreba kupaca, prilagođenih novonastaloj situaciji. Naglasak je na socijalnom aspektu ljudske prirode; psihološkoj potrebi za novim odjevnim kombinacijama koju određuje upravo čovjek kao biće koje je određeno vlastitom društvenošću.
Druga osnovna karakteristika kolekcije dolazi kao reakcija na suočavanje s aktualnom problematikom zagađivanja planeta Zemlje na svim područjima, a osobito u modnoj industriji. Postavljamo pitanje kako vlastitim djelovanjem očuvati održiv način proizvodnje, a pritom ostvariti vlastite ciljeve i odaslati poruku optimizma.

“Ove kategorije kojima težimo međusobno su održive jedino ako preuzmemo odgovornost na sebe. Razmišljajući održivo, odabrali smo najbolje tkanine iz XD arhive i dizajnirali odjevne predmete koji ispunjuju nove zahtjeve suvremenog odijevanja koje smo postavili. Bazne, kvalitetne tkanine od pamuka, viskoze i elastana tako čine veći dio kolekcije”, stoji u priopćenju za novu kolekciju XENIA DESIGN.
Posebna novost je futuristička tkanina s tehničkim karakteristikama za odbijanje vode, bakterija i virusa u formi kišnog trench coata. U kolekciji su zastupljene i nove tkanine koje su proizvod recikliranja i organskog uzgoja pređe. Velika novost nastala je kao rezultat istraživanja tehničkih mogućnosti tiska. Nastali su jedinstveni uzorci grafičkog, apstraktnog i umjetnički vrijednog printa.

 

Svaki je komad ručno izrađen i stoga unikatan, te zadržava pravo na ograničen broj otisaka kao “piece of art” grafika. Pod utjecajem sustainable pokreta, prenamijenjeni su komadi iz arhive prethodnih kolekcija kroz upcycling. U sličnom, kolažnom pristupu, aplicirana je tkanina u kombinaciji s tiskom na površinu tekstila, što je još jedna nova tehnologija izrade u kolekciji.

Dio kolekcije se naslanja na prepoznatljiv XD edgy stil s dosta metalnih zatvarača koji svojim otvaranjem i zatvaranjem kreiraju različite siluete, dinamiziraju odnose punog i praznog. Asimetrična linija sa zanimljivim džepovima na neočekivanim mjestima stvara stilski dojam ženstvenosti i drskosti. Dodani su i 3D printevi na majicama, dizajnirani kao grafička igra XD loga u prostoru, u već klasičnoj produkciji sitotiska. XD jakna sažima i koncentrira sva načela u dizajnu korištena kroz cijelu kolekciju, a istovremeno obuhvaća i nekoliko različitih stilova. Jakna asimetrične forme i prepoznatljive XD Dimenzije ima mogućnost dodavanja i oduzimanja pojedinih dijelova koji se spajaju metalnim zatvaračima kao slagalica. Na taj je način zadovoljena psihološka potreba za vječito novim odjevnim predmetom, a pružena je i mogućnost kombiniranja s već postojećim komadima iz prethodnih sezona, a za cilj ima smanjenje broja komada u kolekciji, pročišćavanje, a samim time i razvoj svijesti o nepotrebnom gomilanju odjeće kod kupaca.

Total Black Look, već poznati XD potpis, provlači se kroz cijelu kolekciju, no dodatkom boja poput baby blue, neon žute i bijele razbija se monokromija i ističu se laganije note ljetne sezone. Dodatak je nova capsule kolekcija XD PERFORMANCE, sportska verzija XD looka. Dizajniran za različitu namjenu, od yoge, vježbanja, trčanja, sve do stvaranja casual kombinacija s ostalim komadima iz kolekcije. Tako je primjerice hoodie u kombinaciji sa suknjom od čipke novi XD outfit. Inovativnost, promišljanje funkcije, ali i održivosti provlače se čitavom kolekcijom u skladu s prepoznatljivim odlikama XD Dimenzije. Manji broj modularnih odjevnih komada pruža veću kreativnost i svježinu. Velika novost u aktualnom “novom normalnom”, te u skladu s predviđanjima novih trendova u modnom business-u, prvi je XD digitalni runway show.

PHOTOS BY: Deni Horvatić, Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.