icons8-team-y2T5hT7pWx4-unsplash (1)

Do savršeno njegovane kose sa što manje otpada

GREEN_300_listici_sredina

Dodatna njega za ljeto

U ljetnim mjesecima naša kosa zahtjeva posebnu njegu jer ju sunce i more dodatno uništavaju, te se često vratimo s godišnjeg odmora s izblijedjelom i ispucanom kosom. Iz želje da ju zaštitimo ponekad kupimo i previše proizvoda, sve u dobroj namjeri, ali time stvorimo i dosta otpada koji zapravo možemo spriječiti. Saznajte kako...

Nije nemoguće imati kvalitetnu njegu kose i smanjiti plastični otpad u isto vrijeme, iako možda neki i dalje sumnjaju u alternativne oblike pakiranja i drže se starog. No zapravo nema razloga zašto ne biste probali svu raznolikost novih proizvoda na tržištu koji dolaze bez pakiranja, u eko pakiranju ili se mogu puniti. Ako niste sigurni gdje i kako početi, donosimo vam ideje za njegu kose s minimalno otpada.

@bfbhair
Kruti šampon i regenerator

U posljednjih nekoliko godina su postali sve popularniji, izbora ima sve više, te su se mnogi domaći brendovi kozmetike također prilagodili ovom trendu i izbacili svoje primjerke koji najčešće dolaze puni prirodnih sastojaka koji su dobri za vašu kosu. Prednost krutih šampona i regeneratora je i što često dolaze u zdravijoj verziji bez sastojaka koji inače štete vašoj kosi, a koji se mogu pronaći u drugim tekućim šamponima. Predlažemo vam da pronađete neki domaći brend koji volite poput i isprobate njihov kruti šampon i regenerator.

@sapunoteka
Šampon i regenerator koji se mogu ponovno puniti

Polako se pojavljuju i ovakve opcije gdje možete kupiti prvi šampon ili regenerator u elegantnoj aluminijskoj boci koju zatim možete iznova upotrebljavati. Neki brendovi prodaju punjenja koja već možete pronaći i u našim lokalnim drogerijama, a neki čak omogućavaju i da pošaljete svoju aluminijsku bocu natrag kako bi se opet napunila. Ovo je dobar prvi korak ako vaš najdraži šampon za sada nudi samo takvu opciju.

Šampon i regenerator u prahu

Ovo je relativna novost u svijetu njege kose (nemojte miješati sa suhim šamponom u spreju). Šamponi i regeneratori u prahu pojavljuju se sve više ove godine, a izvrsna su zamjena za tekuće šampone. Funkcioniraju na isti način, aktiviraju se vodom dok trljate ruke, a zatim pjenite mokru kosu. Pronašli smo jedan takav od Cocofomma koji je clean brend pa je takav i šampon (i dostavlja u Hrvatsku), a kod nas smo pronašli bio Shikakai prah koji djeluje kao šampon i regenerator, štiti te jača kosu.

Serumi i ulja za kosu

Serumi i ulja se koriste kao alat za oblikovanje, zaštitu kose i za dodatni sjaj, ali obično su izrađeni od silikona koji je umjetna tvar koja se može nakupiti u kosi i ne nestaje uvijek sa šamponiranjem. No dobra stvar je da ne morate kupovati skupe serume već možete jednostavno napraviti vlastitu prirodnu alternativu pomoću ulja kokosa, argana, masline, slatkog badema, jojobe ili grožđa. Dovoljno je nanijeti nekoliko kapi u mokru kosu da bude njegovana. Ulja možete lako nabaviti u staklenim pakiranjima u svim ljekarnama i drogerijama za razliku od većine seruma za kosu koji dolaze u plastičnim pakiranjima.

Drvene četke za kosu i kompostabilne gumice

Umjesto plastičnih uvijek je bolje odabrati drvene četke za kosu. Ako drvenu četku ili češalj pustite da se osuši između upotreba, imati ćete ga godinama i još bolja stvar je što će potpuno razgraditi nakon odbacivanja. Ovo je stara vijest, ali kompostabilne gumice za kosu su svakako novost i mi ju prihvaćamo objeručke. Gumice koristimo često, a još češće ih i gubimo.  Zbog  toga  je  dobro  znati  da  možemo  odabrati i zeleniju opciju. Pronašli smo ih nekoliko poput Kooshoo gumice koje su 100% biorazgradive, etički izrađene gumice od organskog pamuka i prirodne gume sa nula plastike. Slične takve su i Terra Ties, a super je da oboje dostavljaju u Hrvatsku.

Pojednostavite rutinu njege kose

Nije loša opcija ni jednostavno smanjiti količinu proizvoda koje koristite u svojoj rutini. Razmislite možete li trenirati kosu da duže prolazi između pranja, koristeći manje proizvoda, noseći različite frizure i nanoseći samo kruti šampon. Iznenadit ćete se koliko vaša kosa može biti prilagodljiva. Na kraju, najbitnije je da svjesno koristite sve proizvode koje imate, pažljivo birajte  proizvode kod kupnje i koristite ih manje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.