mick-haupt-uMCP-NReC2c-unsplash

Diskografske kuće iza kojih stoje imena poput Beatlesa, Queensa i Abbe potpisale Klimatski pakt

GREEN_300_listici_sredina

Glazba za klimu

Vodeće svjetske izdavačke kuće iz kojih su iznjedrili brojni glazbenici i grupe poput Abbe, Queena, The Beatlesi, Amy Winehouse, Maroon 5 i mnogi drugi, ovih su dana potpisali Klimatski pakt kojim se obavezuju na promjene u svom glazbenom djelovanju i poslovanju.

I glazbena industrija počela je ekološki promišljati i dizati svijest oko borbe protiv klimatskih promjena te su ovih dana najutjecajnije izdavačke kuće u svijetu potpisale Klimatski pakt kojim se obavezuju na zajedničko djelovanje na klimatskoj krizi. Beggars, BMG, Brownswood, Ninja Tune, Secretly Group, Sony Music Group, Universal Music Group, Warner Music Group, Warp i druge vodeće izdavačke kuće potpisale su dekarbonizacije globalnog glazbenog poslovanja u skladu s najnovijom znanošću o klimi. Iniciran od strane Udruge neovisne glazbe Ujedinjenog Kraljevstva (AIM) u suradnji s udrugom britanskih diskografskih kuća BPI, osnivači potpisnici “Music Climate Pact” obuhvaćaju brojna područja glazbenog poslovanja i uključuju sve tri glavne glazbene grupe Sony Music Group, Universal Music Group i Warner Music Group.

Do veljače 2022. godine potpisnici osnivači morat će se prijaviti za jednu od dvije sheme, Inicijativu za znanstveno utemeljene ciljeve (SBTi) ili Utrku za nultu klimu MSP-a koju podupire UN. Time će potpisnici surađivati ​​sa stručnjacima kako bi postavili i izvršili djelotvorne klimatske ciljeve o kojima će redovito izvještavati. Pakt, razvijen uz potporu Programa UN-a za okoliš, označava značajan korak u usklađivanju globalnog glazbenog poslovanja i mjera koje su pojedinačne tvrtke već poduzele, oko koherentne strategije usklađene s industrijom. Time će se nastojati ujediniti i unaprijediti postojeće klimatske inicijative. Za neke potpisnice to bi moglo uključivati ​​grupnu inicijativu Near-Mint Vinyl za smanjenje otpada od glazbenih ploča i CD-ova i IMPALA-in Carbon Calculator nadolazeći alat za neovisni glazbeni sektor. Ostali potpisnici nastojat će ispuniti ovu obvezu kroz istraživanje sektorskih smjernica glazbene industrije za inicijativu SBTi, kao i nadogradnju koraka koje su već poduzeli Beggars Group, BMG, Ninja Tune, Sony Music Group, Universal Music Group, Warner Music Group i drugi. Članovi se također obvezuju na dijeljenje podataka, uvida i resursa, kao i na pružanje podrške glazbenim umjetnicima da se uključe i kroz svoje nastupe govore o klimatskim pitanjima.

Sadašnji potpisnici Pakta se nadaju kako će im se do lipnja iduće godine u ovoj hvalevrijednoj inicijativi pridružiti još više izdavačkih kuća kako bi svi zajedno osvijestili svoj glazbeni sektor i počeli pisati neku novu, osvješteniju glazbenu povijest. “Glazbena zajednica mora zauzeti vodeću poziciju u ovom najhitnijem pitanju kako bi podržala rad potpisanih diskografskih kuća kako bi svoje poslovanje učinile održivijim. To ne znači samo poduzimanje vlastite učinkovite i koordinirane industrijske akcije kako bismo odgovorili na klimatsku krizu, već i korištenje moći glazbe kako bi se inspiriralo druge u provođenju značajnih promjena”, zaključio je Geoff Taylor, izvršni direktor BPI & BRIT Awardsa. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.