annika-marek-barta-fkrHmwlutwY-unsplash

Darovi koji se isplate: Ovog Božića umjesto materijalnih poklona, donirajte sredstva za dobrobit Zemlje

GREEN_300_listici_sredina

Veća vrijednost od samog darivanja

Usvojite dupina, pandu ili risa, personalizirajte zasađeno stablo, samo su neki od poticaja kako pomoći udrugama koje se bore za spas našeg planeta. Ovog Božića darujte njih.

Još uvijek ne znate što biste poklonili svojim najbližima ovog Božića? Dosta vam je obilaženja napučenih šoping centara i smišljanja što ove godine pokloniti voljenima kada već ionako imaju sve? Možda su onda ovi blagdani pravo vrijeme da ostavimo po strani ono materijalno i umjesto da kupujemo poklone, doniramo predviđeni novac u udruge za koje provjereno znate da istinski ulažu napore u spas planeta Zemlje. Možda je došlo vrijeme da više darujemo prirodu, jer time darujemo i sebe. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj djeluju udruge kojima možemo donirati određena financijska sredstva i time postati ponosni vlasnici svog stabla ili životinje o kojoj oni vode računa. Ako biste voljeli pomoći nekoj od udruga, možda vam neke s popisa daju ideju.

Boranka

Sigurno ste već čuli za najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja Hrvatske. Zašto ne biste ovog Božića nekome poklonili stablo, odnosno, virtualno iscrtali stablo na web stranicama Boranke, a vrijedni volonteri će istog i posaditi na mjesto gdje ste odabrali. Vi birate ime stabla i osim prirode, usrećite još nekoga kome ćete darovati “vlasnički list” posađenog stabla.

WWF Adria

Kako poručuju iz ove nevladine organizacije: “Arktik se topi i polarni medvjedi ostaju bez doma, bez tla pod nogama. Svakog dana ubija se oko 55 afričkih slonova zbog trgovine slonovačom, dok je na svijetu ostalo samo 3900 tigrova u divljini. A i to malo što je ostalo svakodnevno ugrožavamo postavljanjem zamki u šume u kojima žive, u njihov dom. Mi smo to napravili, ali mi to možemo i promijeniti. Ti im osobno možeš već danas pomoći i skromnom donacijom postići puno. Ovih blagdana učini nešto zaista jedinstveno”, istaknuli su. Uz donacije na njihovoj službenoj stranici možete virtualno usvojiti vječne romantike – pingvine, gladne polarne medvjede, ugroženu pandu i risa. Simboličnim posvajanjem podržavate njihov rad na terenu kako u našoj zemlji, tako i u regiji i svijetu.

Adopt a dolphin

Dupini, s obzirom na svoju veličinu i inteligenciju, gotovo da i nemaju prirodnog neprijatelja. Osim onog najvećeg protiv kojeg ne mogu ništa. Ljudi. Zagađenje i tzv. sterilna mora izazvana pretjeranim izlovom ribe ono je što ostavljamo vrsti koje je u Jadranu sve manje. Ipak, mi možemo napraviti jako puno. Usvajanjem dupina podržavate Jadranski projekt dupin, najduži znanstveno-istraživački projekt u regiji. Ovakvim oblikom potpore Insitutu Plavi svijet pomažete u realizaciji aktivnosti istraživanja i zaštite dobrih dupina, ali i svih ostalih vrsta dupina i kitova u Jadranu. Usvajanjem dupina, tako, nećete postati samo “mama i tata” najljepšeg i najdruštvenijeg morskog stanovnika već  i omogućiti održavanje Dana dupina, manifestacije koja od 1993. godine privlači brojne posjetitelje koji žele doznati aktivnosti Jadranskog projekta dupina, ali i naučiti ponešto o očuvanju mora. Stoga iznenadite nekoga ovog Božića dupinom, odnosno činjenicom da ste nekom usvojilo to prekrasno morsko stvorenje. Usvajanje možete izvršiti na stranicama Instituta.

Prijatelji životinja

Ova udruge se već godinama bori za pravedniji svijet najkrhkijih živih bića – životinja. Od onih nezbrinutih pa sve do onih koje se tretira za različite svrhe u nehumanim uvjetima samo su neki od problema s kojima se suočavaju i žele upravo njima učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom za dostojan život. Donacije su itekako potrebite za razne akcije, kampanje, ali i nabavku hrane, zašto onda ne bismo za ova nevina bića za ove blagdane učinili nešto dobro. Donacije se mogu uplatiti na stranicama Prijatelja životinja.

Zasadi stablo, ne budi panj!

Donacijom udruzi koja je poznata po svojim hvalevrijednim akcijama sadnje stabala diljem Hrvatske, postat ćete partner prirode i time sudjelovati u podizanju svijesti o klimatskim promjenama. Kada ispunite prijavnicu, udruga će vas obavještavati o svojim daljnjim aktivnostima. 

PHOTOS BY: Unsplash, press, zasadistablonebudipanj.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.