icebear-3277930_1920

Uživo pratite čudesno okupljanje stotina polarnih medvjeda

GREEN_300_listici_sredina

Čekaju da se stvori led i da krenu u lov

Tisućama kilometara daleko, ali ipak mogu biti u vašim domovima. Polarni medvjedi polagano se kreću na sjeveru Kanade, a vi ih možete pratiti uživo...

Neki leže, odmaraju, dok se drugi polagano vuku kroz nacionalni park Wapusk u Manitobi, najsjevernijoj kanadskoj luci poznatijoj kao “svjetska prijestolnica polarnih medvjeda”.

Ondje čekaju da se u zaljevu Hudson stvori morski led, kako bi lovili svoju omiljenu hranu, prstenaste tuljane. Nalaze se tisućama kilometara od nas, ali vi ih možete uživo promatrati putem prijenosa zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Polar Bears International.

Nikada ih nije bilo manje. Od osamdesetih godina pa naovamo njihov se broj smanjio za čak 30 posto. Poražavajuće su to brojke na koje je utjecao čovjek. Globalne temperature rastu, topi se led na koji se polarni medvjedi oslanjaju pri lovu na hranu, a njihovo stanište uništile su bušotine nafte i plina, česti prolazak brodova, turizam. Sve što je uništilo njihov dom ima jedan uzrok – čovjek.

Led se topi sve brže, a formira se sve sporije. Zbog toga su polarni medvjedi sve češće na kopnu, odakle ne mogu loviti tuljane. Teže pronalaze jedni druge pa se samim time i rjeđe razmnožavaju. zato ih ima sve manje, a pitanje je koliko će dugo uopće živjeti na zemlji. Na popisu su, naime, ugroženih vrsta.

Paralelno, ušli smo u tzv. Tjedan polarnog medvjeda. Riječ je o posebnoj proslavi koja označava podizanje svijesti i financiranje polarnih medvjeda. Na taj način, svi se mogu uključiti u njihovu zaštitu i pomoći da budu s nama što duže.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.