plastic naslovna

Da bi bilo održivo, plastično drvce trebate koristiti barem 10 godina

GREEN_300_listici_sredina

Ugljični otisak blagdana

Iako se umjetno božićno drvce može koristiti godinama, izgleda da to ne može opravdati visoki ugljični otisak koji proizvodi.

Postoji mnogo kontradiktornih informacija na temu koje je drvce održivije, umjetno ili pravo. Iako je uvriježeno mišljenje da korištenjem plastičnog drvca ostavljamo na životu ona prirodna, niti plastično drvce nije izbor koji odgovara zaštiti okoliša.

No poklonici umjetnih drvaca svoj izbor često zagovaraju činjenicom da ono opravdava svoj ugljični otisak samim time što se koristi dugi niz godina. Međutim, ekološki stručnjaci iz organizacije Carbon Trust smatraju da se plastično božićno drvce mora koristiti 10 do 20 godina kako bi imalo manji utjecaj na okoliš od stvarnog drveta.

Iako umjetna drvca mogu trajati godinama ako se dobro održavaju, imaju svoje nedostatke. Budući da su većina napravljena od plastike i metalnih materijala, za njihovu se proizvodnju troši puno resursa – a njihovi plastični dijelovi, nakon što ih odbacite, nisu razgradivi i mogli bi ostati na Zemlji tisućama godina, zagađujući okoliš.

Prema nekim podacima, umjetna drvca imaju čak 10 puta veći ugljični otisak od onoga prirodno uzgojenog i pravilno recikliranoga.

Ako se ipak odlučite za umjetno drvce, radije kupite rabljeno u dobrom stanju nego potpuno novo i potrudite se što duže ga koristiti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.