gabriella-clare-marino-pf_gHA6Vp2g-unsplash

Drvce na glavnom rimskom trgu napajaju solarni paneli, a Talijani negoduju jer im ružno izgleda

GREEN_300_listici_sredina

Estetika ispred funkcionalnosti

Talijanske vlasti u Rimu ovog su Adventa krenule u nešto održivijem smjeru pa su tako na središnjem trgu postavili 23 metara visoko božićno drvce koje napajaju solarni paneli. Oporba i građani se bune. Zašto? Jer smatraju kako paneli nagrđuju jelku. Bizarno, ali istinito.

Na središnjem rimskom trgu Piazza Venezia sve je spremno za božićno slavlje, no čini se kako tamošnje osviješteno razmišljanje gradskih vlasti nije naišlo na odobravanje građana i oporbe. Naime, upaljeno je božićno drvce, čije osvjetljavanje pokreću dva solarna panela postavljena tik uz njega, a njihova instalacija, kažu građani, nagrđuje izgled samog bora.

Ideja lokalne uprave bila je promicanje energetske samodostatnosti i odgovornosti u vremenu nestabilnih cijena energije. Iz tog razloga, solarni paneli za ukrasna svjetla na 23 metara visokoj božićnom drvcu čine ga potpuno samodostatnim.Veliki dio kritika dolazi od oporbenih političara u gradskom vijeću, a time i od ljudi čiji je posao pronalaziti greške u svemu što sadašnji gradonačelnik i njegova vlast radi. Njihovi glasovi negodovanja krenuli su i prije službenog paljenja.

“Pitanje obnovljive energije je važno, ali trebamo poštovati i sam izgled okruženja u kojem se drvce nalazi“, rekao je za talijanske novine Fabrizio Santori iz desničarske stranke Lega. Solarne panele također je kritizirala i Linda Meleo, koja je bila vijećnica za promet pod bivšom gradonačelnicom Virginijom Raggi. “Postojale su druge metode za osvjetljavanje stabla čistom energijom bez postavljanja dva panela koji su objektivno ružni”, izjavila je.

Da bi stvar bila još bolja, “sporni” solarni paneli ne napajaju samo svjetla na božićnom drvcu, već i svjetla na susjednoj ulici Via del Corso stoga nije potpuno jasno zbog čega negodovanje na ovaj održivi potez, no talijanski mediji izvještavaju kako ovo nije prvi put da je središnje božićno drvce u Rimu predmet nadmetanja političkih stranaka, no kako god bilo, ovogodišnje uistinu ima plemenite ciljeve, a to je prelazak na obnovljive izvore energije, ekološka svijest i samoodrživost, no čini se, Talijanima to baš i nije drago.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.