pexels-charlotte-may-5824530

Donosimo prijedloge kako se pobrinuti za drveni namještaj na prirodan način

GREEN_300_listici_sredina

Starom namještaju dajte novi sjaj

Napravite vlastito sredstvo za čišćenje drvenog namještaja koristeći prirodne sastojke.

Drveni namještaj i drveni podovi lijepi su i bezvremenski, ali zahtijevaju pravilno održavanje kako bi zadržali svoj estetski i strukturni integritet. Redovito čišćenje ključno je kako bi ostali čisti i ulašteni dugi niz godina. Međutim, mnogi komercijalni proizvodi za čišćenje mogu sadržavati jake kemikalije koje s vremenom mogu oštetiti drvo.

Srećom, dostupni su brojni prirodni sastojci od kojih možete napraviti vlastito prirodno sredstvo za čišćenje drvenog namještaja, a koji su jednako učinkoviti u čišćenju. Čitajte dalje i saznajte kako prirodno očistiti drveni namještaj i podove.

Koje prirodne proizvode koristiti za čišćenje drva

Drveni namještaj i podovi zahtijevaju redovito čišćenje kako bi održali svoju ljepotu i dugovječnost. Međutim, važno je izbjegavati upotrebu jakih kemikalija koje s vremenom mogu oštetiti drvo. Umjesto toga, odlučite se za prirodne proizvode za čišćenje kao što su ocat, maslinovo ulje, limunov sok i soda bikarbona. Ova su prirodna sredstva za čišćenje učinkovita i sigurna za okoliš, a vaš će drveni namještaj i podovi godinama izgledati čisti i ulašteni.

Maslinovo ulje – Maslinovo ulje se može koristiti za poliranje drvenog namještaja, dajući mu prekrasan sjaj. Pomiješajte jednake dijelove maslinovog ulja i limunovog soka u posudi i nanesite na drvo pomoću meke krpe. Ova mješavina ne samo da će ispolirati drvo, već će ostaviti i svježi miris.

Ocat – Ocat je izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje. Ocat je posebno učinkovit u uklanjanju masnoće i prljavštine s drvenih površina. Koristite bijeli ocat za svijetle do srednje drvene boje i jabučni ocat za one tamnije boje. Pomiješajte maslinovo ulje i ocat da dobijete prirodno i nježno sredstvo za čišćenje koje je potpuno sigurno za drvo i dovoljno zdravo za korištenje u vašem domu.

Octena kiselina u octu ulazi duboko kako bi uklonila prljavštinu, pa čak i mrlje, bez oštrog ribanja. Međutim, najbolje ga je koristiti samo s uljem da ne bi kiselost samog octa uništila zaštitni sloj drva. Zbog toga je idealno koristiti ocat s maslinovim uljem koje vlaži i njeguje drvo, pomažući da se istakne njegov prirodni sjaj. Ciljajte na omjer dva prema jedan octa i maslinovog ulja. Pola šalice do četvrtina šalice je dobra količina. Ako želite, dodajte i do 30 kapi eteričnog ulja lavande za svježi miris. Bez dodanog mirisa, otopina octa će snažno mirisati samo nekoliko minuta, a zatim će miris nestati.

Limunov sok – Limunov sok prirodno je sredstvo za čišćenje koje je posebno učinkovito u uklanjanju mrlja s drvenih površina. Pomiješajte jednake dijelove limunovog soka i vode u boci s raspršivačem i upotrijebite to za čišćenje drva. Limunov sok također ima ugodan miris koji će ostaviti svježi miris drveta. Obavezno dobro prebrišite i osušite drvo nakon toga.

Soda bikarbona – Soda bikarbona učinkovito je prirodno sredstvo za čišćenje koje se može koristiti za uklanjanje tvrdokornih mrlja s drvenih podova. Pomiješajte malu količinu sode bikarbone s vodom kako biste stvorili pastu i nanesite je na mrlju. Ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što ga obrišete vlažnom krpom.

Pripremite drvo

Prije svakog čišćenja, prvo trebate ukloniti prašinu i ostatke s drvene površine vlažnom krpom. Budući da stajaća voda može oštetiti drvo, mokru ćete odmah obrisati suhom krpom. Ovo bi trebalo biti dovoljno za redovito brisanje prašine, ali dubinsko čišćenje s kojim ćete ukloniti mrlje zahtjeva malo dodatnog rada gdje uskaču ovi prirodni proizvodi.

Kao i kod bilo kojeg novog sredstva za čišćenje, ove prirodne sastojke biste trebali testirati na malom, neupadljivom dijelu drva prije nego što je nanesete na cijeli komad namještaja kako biste bili sigurni da ne uzrokuje promjenu boje ili uklanjanje završnog sloja.

Nakon što vidite da je sve u redu, nanesite proizvod na cijelu površinu i zatim ga obavezno potpuno obrišite novom, suhom krpom. Neka drvo bude što je moguće suše kako bi se izbjeglo stvaranje mrlja. Sušenje drva posebno je važno kod podova jer ulje može ostaviti površine vrlo skliskima.

Zaštitite voskom

Povremeno je dobro drvo zaštiti i voskom. Ovisno o tome koliko često se koristi, otprilike svakih šest mjeseci do godinu i pol dana, drveni namještaj i pod zahtijevaju svježi sloj voska. Vosak ne samo da skriva ogrebotine i pojačava sjaj, nego također štiti drvo od mrlja i daljnjih oštećenja.

Prirodan vosak za drvo možete i sami napraviti tako da pomiješate jednu trećinu šalice s otopljenim pčelinjim voskom (ili alternativno s uljem kandelile) sa šalicom i pol lanenog ili orahovog ulja. Ostavite da se potpuno osuši kako bi postala polučvrsta pasta. Za razliku od maslinovog ulja, laneno i orahovo ulje su sušiva ulja, koja se stvrdnu kada su izložena kisiku. To stvara tanak zaštitni sloj preko namještaja i podova. Lagano i ravnomjerno nanesite vosak krpom i utrljajte ga u drvo. Pustite da se vosak upije otprilike 30 minuta, a zatim ga novom krpom ispolirajte do sjaja.

Više savjeta za održavanje drva za kućanstvo
  • Različite vrste drva zahtijevaju različite vrste njege, stoga istražite i provjerite s proizvođačem kako najbolje održavati svoj namještaj.
  • Prilikom čišćenja uvijek počnite s najnježnijom metodom i po potrebi prijeđite na abrazivnije.
  • Vlaga je pravi neprijatelj drva, stoga “poštujte drvo” i koristite podmetače.
  • Prije nego što bacite namještaj, pokušajte ogoliti drvo, premazati ga bojom i ponovno.
    .

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.