james-jericho-dLGoxpghH38-unsplash (1)

Dosađuju vam muhe? Ovo su prirodni načini pomoću kojih ih se možete riješiti

GREEN_300_listici_sredina

...a da pritom ne stradaju!

Određene biljke, redovito čišćenje i trikovi s octom samo su neki od prirodnih načina koji vam mogu pomoći u borbi protiv kućne muhe. Na taj način vam više neće dosađivati, a nećete ju ni morati ubiti.

Postoji gotovo milijun vrsta muha, a ona obična kućna većinu posebno izluđuje. Postoje načini da ih se na prirodan način riješite, a da ih pritom ne ubijate. Iako u većini slučajeva nisu opaske, muhe mogu biti prijenosnice virusa i bakterija koje šire ugrizom.

Pri tome, ističemo da je najbolji način za sprječavanje širenja zaraze i bolesti koje prenose muhe, održavanje kuće čistom te ostavljanje hrane u hladnjaku ili pokrivanje poklopcem ili kuhinjskom krpom.

Biljke 

Određene biljke karakteriziraju mirisi koje muhe preziru. U tu kategoriju spada metvica, bosiljak, lavanda te neven. Preporuka je staviti stručak ovih biljaka u kuću ili čak posaditi u vrtu kako biste bili zaštićeniji.

Primjerice, sadnice bosiljka imaju intenzivan miris koji ispunjava cijelu prostoriju, a na ovaj način možete uzgojiti pravi mali kućni vrt koji će vam koristiti i svakodnevno u kuhanju.

Eterična ulja

Korištenje difuzora i eteričnih ulja, poput limunske trave ili metvice, također može otjerati muhe. Riječ je o prirodnim mirisima koji odbijaju ovog dosadnog insekta, ali mu pri tome ne naude.

Osim toga, možete koristiti i aromaterapijske svijeće koje također sadrže eterična ulja. Vaš će dom ugodno mirisati, a ista će mirisna aroma odbiti muhe.

Čišćenje kante

Održavajte svoj dom čistim. Naime, muhe izrazito privlače bačeni ostatci hrane, zbog toga kanta za smeće uvijek treba biti čista i poklopljena. Savjetuje se temeljito čišćenje kante za smeće jednom tjednom.

Za bolji efekt kantu možete isprati s vodom u kojoj ste dodali jabučni ocat. Još jedan koristan trik je posipati malu količinu sode bikarbone izravno na dno kante prije nego što u nju stavite vrećicu za smeće. Na taj način, soda će uhvatiti vlagu ako se nešto prolije iz vrećice za smeće, a možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja u nju kako bi mirisala i odbijala muhe.

Ulje od lavande

Kao što je ranije navedeno, muhe ne vole intenzivan miris lavande, biljke koja se već stoljećima koristi za zaštitu odjeće od moljaca i sličnih insekata. Kako biste otjerali muhe možete napraviti domaći repelent od ulja lavande za koji vam je potrebno: pola šalice ulja, limenka s poklopcem te spužvica za pranje posuđa.

Tkaninu ili spužvu natopite nerazrijeđenim uljem lavande, a potom ju stavite u limenku i poklopite. Nakon 24 sata možete maknuti poklopac, a limenku držati na mjestu gdje se skupljaju muhe u vašem domu.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.