pexels-praphaphan-wongsawan-2350518

Cirkus koji je prvi u svijetu pronašao način kako životinje uključiti u show, a da ih se ne iskorištava

GREEN_300_listici_sredina

Nešto drugačiji cirkuski doživljaj

Možda slonovi, knji i druge životinje nisu fizički tamo, ali njihovi gigantski hologrami u legendarnom njemačkom cirkusu dostojno ih zamijenjuju. Praksa koju ovaj cirkus uspješno provodi već godinama i po tome se prvi u svijetu.

Na predstavama Cirkusa Roncalli u Njemačkoj, slon stoji pred publikom, maše ušima i surlom. Podiže stražnje noge dok publika plješće. Zatim nestane. Deseci konja u galopu jedan za drugim trče ravnomjerno u krug. Zatim nestanu. Cirkus s 48-godišnjom tradicijom pronašao je način kako uklopiti životinje u cirkuski show bez da ijedna bude iskorištena u nehumane svrhe.

Hologrami umjesto stvarnih životinja

Slon, kao i druge životinje prikazane u Cirkusu Roncalli, zapravo su 3D hologram koji nastoji da se donekle očuva sjećanje na povijesne cirkuse u kojima su životinje bile dio točaka, a da istovremeno eliminira zabrinutost zbog okrutnosti prema životinjama. Cirkus Roncalli osnovan je 1976. i počeo je postupno ukidati predstave sa životinjama još 1990-ih. Od 2018. u emisiji nema živih životinja, već su se okrenule holografskim projekcijama s vidljivošću od 360 stupnjeva za gledatelje koji sjede oko ringa. Prema BBC-ju, potrebno je 11 projektora da bi se postigao ovaj podvig.

Zlatna ribica koja lebdi

Neke od holografskih točaka repliciraju tradicionalnu cirkuske točke, poput slona i galopirajućih konja. No, novosti ovakvog cirkusa koje posjetitelji nekadašnjih cirkusa nisu doživjeli je i ogromna zlatna ribica koja lebdi usred ringa. Svakako bolji način za dobrobit životinja. Podsjetimo, nedavno smo pisali o inozemnom Cirkusu Candy koji je nastupao u međimurskom Prelogu gdje u sklopu programa nastupa konj koji se na zapovijed djelatnika cirkusa, koji pritom u ruci drži bičeve za dresuru, propinje na stražnje noge. Osim konja, u tom se cirkusu nalaze i deve, a cijeli je slučaj nedavno Udruga Prijatelji životinja prijavila Državnom inspektoratu.

PHOTOS BY: Youtube screenshot, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.