Snapinsta.app_278869694_282313577301709_4829889059415249996_n_1080

Iako je ilegalno, cirkus u Međimurju nastupa sa životinjama: ‘Sramotno je voditi djecu da gledaju mučenja’

GREEN_300_listici_sredina

Kontaktirali smo i Grad Prelog

Prijatelji životinja zatražili su inspekcijski nadzor zdravstvenog stanja životinja te hitnu zabranu daljnjih nastupa životinja u cirkusima diljem Hrvatske, kao i sankcioniranje službenih osoba koje su cirkusu dale dopuštenje za nastupe.

U 21. stoljeću, uz sve informacije koje imamo o sposobnosti životinja da osjete bol, strah, stres i patnju kao i ljudi, zaista je sramotno voditi djecu u cirkuse kako bi gledali mučenje životinja upakirano u zabavljačke točke, kazali su nam iz Prijatelja životinja koji su ovih dana Državnom inspektoratu prijavili cirkus Candy koji se održava u Međimurju.

“U njihovim nastupima nema ništa lijepo, zabavno ni glamurozno. Životinje nisu zabavljači, već su prisiljene izvoditi za njih besmislene pokrete i trikove radi isprazne ljudske zabave“, objasnili su.

Podsjetimo, Prijatelji životinja prijavili su cirkus zbog same činjenice da je ušao u Hrvatsku s divljim životinjama, iako je u Hrvatskoj od 2006. godine na snazi zabrana držanja divljih životinja u cirkusima, kao i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama.
Paralelno, sami organizatori cirkusa objavili su na svojim društvenim mrežama da u sklopu programa nastupa konj koji se na zapovijed djelatnika cirkusa, koji pritom u ruci drži bičeve za dresuru, propinje na stražnje noge. Osim konja, u cirkusu se nalaze i deve, životinje koje nisu domaće na našem području.

Traže sankcioniranje odgovornih 

Zbog toga su zatražili inspekcijski nadzor zdravstvenog stanja životinja te hitnu zabranu daljnjih nastupa životinja u cirkusima diljem Hrvatske, kao i sankcioniranje službenih osoba koje su cirkusu dale dopuštenje za nastupe.

Na pitanje kako komentiraju  činjenicu da, iako je Zakonom zabranjeno, inozemni cirkus svejedno dolazi s divljim životinjama koje koristi u svrhu zabave, iz udruge nam kažu da je problem u neprovedivosti postojeće zakonske odredbe.

“Zakon zabranjuje u cirkusima nastupe svih životinja, i divljih i domaćih, a dopušta držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima samo u svrhu prikazivanja onih ponašanja koja bi te životinje prirodno iskazivale, bez treniranja. To znači da se npr. u cirkusu mogu držati domaće životinje tako da stoje, hodaju ili trče kako bi se prikazalo njima svojstveno ponašanje koje je istovjetno njihovu ponašanju u prirodnom okolišu, no ne smije ih se koristiti za izvođenje trikova“, objašnjavaju.

Propinjanje konja na stražnje noge, skakanje kroz obruč i slično, nisu prirodna ponašanja konja.

Je li Grad znao? 

S druge pak strane, iako je Zakon jasan, događa se da ga pojedini veterinarski inspektori proizvoljno tumače pa smatraju deve domaćim životinjama, iako one to u Hrvatskoj nisu, dodaju.

“Da bi se životinju smatralo domaćom, prema pozitivnopravnim propisima naše zemlje, potrebno je da kumulativno budu ispunjene tri pretpostavke: da ih je čovjek pripitomio, udomaćio i da ih uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda“,objašnjavaju.

Zbog cijelog smo slučaja kontaktirali i Grad Prelog u kojemu cirkus treba nastupati i ovog vikenda. Javio nam se gradonačelnik Ljubomir Koralek koji je rekao da se oporavlja od operacije te da kontaktiramo administrativnog djelatnika Odsjeka za poslove gradonačelnika, gospodina Željka Sokača, što smo i učinili. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

 

 

 

 

PHOTOS BY: Facebook, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.