Thomas un benevol montrant des exemples de Meteorite NEWS : Recherche d une Meteorite tombe dans le Lot et Garonne - Le 07/03/2021 ThierryBreton/Panoramic PUBLICATIONxNOTxINxFRAxITAxBEL

Braća u susjedstvu pronašla meteorit na svom balkonu: ‘Mama je čula eksploziju i jak udarac’

GREEN_300_listici_sredina

Padali su i kod nas

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko godina da je meteorit pao u Italiju. Ovaj su ga put pronašla braća koja su provjeravala solarne panele na krovu obiteljske kuće.

Valentinovski meteorit, kako su ga kasnije prozvali, pao je na balkon obiteljske kuće u predgrađu Matere u južnoj Italiji.
Svemirski objekt, koji je putovao brzinom od oko 200 km/h, primijećen je na nebu iznad regija Puglia i Basilicata 14. veljače. Nekoliko dana kasnije, potpuno slučajno, ostatke “vatrene kugle“ pronašla je obitelj Losignore.

“Nisam bio kod kuće kad se to dogodilo. Moja majka je bila u podrumu i čula je jak udarac. Zabrinula se, ali kako je bilo prilično vjetrovito, pomislila je da je možda udarila grana drveta. Nikada ne bismo očekivali da je to bio meteorit“, rekao je Gianfranco Losignore, prenosi Guardian.

On je sa svojim bratom provjeravao solarne panele na krovu kuće kada je primijetio ostatke meteorita.

Jedinstveni primjerak 

Vatrena kugla meteorita uočena je na nadzornim kamerama Prisme, projekta koji vodi talijanski institut za astrofiziku, što je omogućilo stručnjacima da prate gdje je mogla pasti.
Više od 70 grama fragmenata dosad je prikupljeno za proučavanje, a oni će na kraju biti izloženi u muzeju.

Carmelo Falco, predstavnik Prisme koji je odmah otputovao u Materu, rekao je da, iako su mnogi meteoriti udarili u Zemlju, ono što je rijetkost u vezi s događajem u Materi jest da je meteorit pao na čistu površinu, dakle nije bio kontaminiran. Također je rijetkost da meteoriti padnu u područje iz kojeg se njihovi fragmenti mogu lako izvaditi.

“Moramo analizirati ostatke meteorita, ali ono što je jedinstveno kod ovog je situacija u kojoj je pronađen. Materijal, koji je mekan poput pijeska, vrlo je čist, jer nije dodirivao tlo ili vodu – gotovo kao da smo ga prikupili izravno iz svemira“, rekao je Falco.

Padali su i kod nas 

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko godina da je meteorit pao u Italiji. U siječnju 2020. jedan je pronađen u blizini Modene u Emiliji-Romanji. Meteorit će dobiti ime po Gianfrancu i njegovom bratu Pinu.

Postoji nekoliko meteorita koji su pali na području Hrvatske. Upravo nedavno, 20. veljače, bila je 72. obljetnica pada meteorita u Moluntu, obalnom mjestu u Konavlima. Bio je težak gotovo dva kilograma, a stručnjaci su ga klasificirali kao kondrit, odnosno spoj kamenja i minerala. Mještani su prvo čuli eksploziju i vidjeli trag svjetlosti na nebu, a potom su ga pronašli u blizini ceste. Danas se nalazi u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

PHOTOS BY: Twitter, Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.