Hrvatska leti u svemir: Lansirat ćemo prvi satelit i to ekološki prihvatljiv

GREEN_300_listici_sredina

Sve detalje otkriva kapetanica i voditeljica prve svemirske misije

CroCube - hrvatska je kockica koja se po mnogočemu razlikuje od one na dresu, zastavi ili pak grafitu. Riječ je o hrvatskom satelitu, prvom ikad koji bi drugom polovicom sljedeće godine trebao biti lansiran u svemir. Posebnost domaćeg satelita je i to što je ekološki održiv pa se nakon ispuštanja satelita u orbitu vraća na Zemlju i ponovno koristi, za vrijeme orbitiranja CroCube neće pridonositi svjetlosnom onečišćenju. Vrijeme je da ga upoznate!

Jeste li znali da je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja nema svoj satelit u orbiti? Tim povodom, stručnjaci okupljeni oko projekta CroCube žele to promijeniti i već 2023. godine lansirati u svemir prvi hrvatski satelit.

“Jedinstvenost ovog satelita primarno čini to što će biti prvi hrvatski satelit. Potencijalu i važnosti prvih satelitskih misija u državi mogu posvjedočiti mnoge europske zemlje, među kojima je i Slovačka na čijim sam satelitskim misijama radila i ja. Ovom misijom otvorit ćemo vrata Hrvatskoj prema svemirskoj industriji i time dodatno pospješiti tehnološki razvoj Hrvatske te motivirati mlade da ostanu u Hrvatskoj i zaposle se u jednom od najbrže rastućih sektora koji oblikuju budućnost – svemirskom sektoru”, rekla nam je Daniela Jović, kapetanica i voditeljica prve svemirske misije koja nam je i otkrila kako je glavna svrha projekta inspiracija i edukacija hrvatskih građana, kao i demonstracija tehnološke spremnosti hrvatskih stručnjaka za svemirsko doba.

“Želimo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske, motivirati mlade hrvatske intelektualce i stvoriti napredno društvo orijentirano na znanje, znanost, STEM područja i inovacije. Na projektu sudjeluje više od 25 ljudi – stručnjaka u svojim područjima i svemirskih entuzijasta”, dodaje kapetanica.

Prva hrvatska svemirska misija već ima značajnu podršku brojnih stručnih udruženja te astronoma poput Ante Radonića, astrofizičarke Vernese Smolčić i mnogih drugih vrhunskih znanstvenika, a potpora se svakoga dana sve više širi. U toj potpori mogu sudjelovati i hrvatski građani, jer CroCubeu je potreban iznos od 130 tisuća eura kako bi bio lansiran u svemir. Time je organizirana i crowdfunding kampanja.

“Naš CroCube specifičan je i po modelu financiranja, osim sponzora i partnera, u prikupljanju sredstva za ostvarenje misije, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani Hrvatske i zaljubljenici u svemir, koji će svojom donacijom imati priliku službeno poslati svoje ime u svemir, ali i dobiti brendirane svemirske nagrade”, kaže nam Daniela koja je s nama podijelila i kako je CroCube zapravo dobio ime. Kockasti oblik nanosatelita (tzv. Cubesat) savršeno odgovara našem najpoznatijem nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama – pa misija s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru”, opisala je.

CroCube će biti opremljen s dvije kamere za fotografiranje Zemlje iz orbite te komunikacijski modul za prijenos radioamaterskih signala. Satelit će Zemlju obići 16 puta u danu na visini od oko 500 km, a u 3-4 obilaska bit će iznad Hrvatske. Svi će podatci biti transparentni i moći će se koristiti u istraživačke, nastavne, radioamaterske i rekreativne svrhe.

Ono što je nas posebno zanimalo jest i činjenica koliko će lansiranje satelita biti na uštrb Zemlji i ekologiji. “Prilikom izbora partnera za lansiranje uz pouzdanost i kvalitetu pazili smo i na ekološki aspekt. Stoga smo kao partnera izabrali Exolaunch i odlučili se za Falcon 9 raketu tvrtke SpaceX koja se nakon ispuštanja satelita u orbitu vraća na Zemlju i ponovno koristi, što je trenutno ekološki najprihvatljiviji oblik lansiranja satelita. Isto tako, za vrijeme orbitiranja CroCube neće pridonositi svjetlosnom onečišćenju zbog svoje izrazito kompaktne veličine i komponenti koje ne emitiraju svjetlosne signale. CroCube satelit težak je tek 1 kg, veličine 10x10x10 cm, i ako je snažna i napredna „kockica“, ipak je kockica koju će nakon jedne do dvije godine orbitiranja, privući Zemljina gravitacija te će njena visina početi polagano opadati te će nakon određenog vremena potpuno sagorjeti u atmosferi ne ostavljajući za sobom nikakve dijelove (tzv. svemirsko smeće, engl. space junk)”, otkrila nam je Daniela Jović koja priznaje kako tehnologija lansiranja ima još puno prostora za napredak u području održivosti i ekološke prihvatljivosti, kako zbog stvaranja svemirskog smeća, tako i zbog korištenja kemijskih goriva.

Kao prvi korak u pravom smjeru Daniela navodi korištenje raketa koje se mogu reciklirati. “Kod većih satelita Zemljina gravitacija nije dovoljna za efikasno uklanjanje iz orbite, zbog čega bi takvi sateliti trebali imati posebnu vrstu pogona koja bi ih po završetku misije izbacila iz orbite te bi i oni tada izgorjeli u atmosferi. Nadamo se da će naša misija, uz otvaranje novih prilika za rad u svemirskoj industriji, također potaknuti i hrvatske znanstvenike i stručnjake da pridonesu razvoju održivosti svemirskih misija“, zaključuje Jović.

PHOTOS BY: CroCube press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.