185835933_295684212254422_257688491303777936_n

Biste li nosili ove tenisice napravljene od ostataka voća?

GREEN_300_listici_sredina

Veliki hit na Kickstarteru

Brend MoEa, naziv skraćen od Mother Earth, stvorio je alternativne kožne tenisice od otpada hrane. Tvrdi da njihove cipele emitiraju 89% manje emisija ugljika od tradicionalne kože jer su izrađene od grožđa, kaktusa, jabuka, ananasa i kukuruza.

Otpad od hrane, poput pulpe grožđa iz talijanske vinske industrije, otpad od jabuka iz industrije sokova, otpad od lišća ananasa s Filipina, nejestivi kukuruz i lišće kaktusa kombinira se s organskim pamukom, poliuretanom na biljnoj bazi ili recikliranom plastikom. Ova alternativna koža tada se ugrađuje u veganske tenisice koje je odobrila PETA.

Uložak tenisice izrađen je od 100% recikliranog drvenog vlakna s vezicama od organskog pamuka i unutarnjom podstavom od 75% reciklirane tkanine od bambusa. Komadići su zalijepljeni ljepilom na vodenoj bazi. Tvrtka tvrdi da su cipele “cruely-free” i da nakon upotrebe potrošači mogu poslati svoje MoEa cipele nazad tvrtki, a u zamjenu će dobiti kod za poput od 10%. Tvrtka će zatim reciklirati cipele u nove potplate i pritom uštedjeti do 40% gume u svakom paru potplata.

MoEa je pokrenula crowdfunding kampanju na Kickstarteru, a već je premašila cilj te će tenisice uskoro biti u prodaji. U izjavi, suosnivač tvrtke rekao je: “Pokrenuli smo tvrtku za stvaranje tenisica koje nude istu razinu stila i udobnosti kakvu biste očekivali u svom omiljenom paru kožnih cipela, istovremeno osiguravajući da planet ne pati i da se prema životinjama ne postupa okrutno”.

Tenisice MoEa dizajnirane su u Francuskoj, a proizvedene u Portugalu koristeći talijanske materijale. Za njih su zaslužni dizajneri Achille Gazagnes, Benoit Habfast i Simon de Swart. Tvrtku podržava WWF, svjetska organizacije za zaštitu prirode, radi isključivo na 100% obnovljivoj energiji, a 64% radne snage su žene.

PHOTOS BY: Instagram @moea_sneakers / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.