biljke u vodi naslovna

Biljke možete uzgajati bez zemlje, samo u vodi: S nekoliko trikova i bez puno muke

GREEN_300_listici_sredina

Ako volite zelenilo u svome domu

Ako uvijek imate problema s održavanjem sobnih biljaka na tradicionalan način, zašto ne biste probali nešto drugačije? Možete ih uzgajati samo u vodi, vrlo je jednostavno.

Uzgoj sobnih biljaka u vodi umjesto u zemlji odlična je opcija za mnogo različitih, ali popularnih vrsta biljaka. Ako nemate previše vremena, ili možda ste zaboravljivi kad je zalijevanje biljaka u pitanju, a ipak volite da one uljepšavaju vaš životni prostor, ovakva, ne baš tradicionalna njega, savršeno je rješenje za vas.

Možda vam se čini da je još teže uzgajati biljke bez zemlje, samo u vodi, ali varate se. Lakše je nego što ste mislili. Ovaj se način uzgoja još naziva i hidroponički uzgoj, a unatrag nekoliko godina sve je popularniji i kod nas.

biljke u vodi

U čemu je tajna?

Ako želite uzgajati sobne biljke u vodi, možete krenuti s potpuno razvijenom biljkom, koja je već razvila korijen u zemlji, ili samo s reznicom. Ako u vodu uronite reznicu bilo koje biljke koja je puzavica, vrlo brzo će se u vodi razviti njezin korijen, samo je važno da stabljika i lišće ostanu iznad vode.

Ako odaberete biljku koja je već u zemlji razvila svoj korijen, tada prije negoli je preselite u vodu, trebate dobro od zemlje očistiti korijenski dio biljke pa tek potom je uroniti u vodu.

Kakav spremnik za biljku odabrati?

Kratko i jasno – bilo koji, kakav god vam se sviđa. Jedino imajte na umu da širina vrata boce, ako se odlučite za takvu vazu, mora biti dovoljno široka da biljku možete izvaditi kad joj se razvije korijen.

Idealne su stare staklenke, vaze ili, ako ste ambiciozni, možete koristiti i veće terarije. Evo još nekih ideja koje možete uzeti u obzir:

  • Staklene boce: Vintage boce, boce za pivo i gazirane napitke ili luksuzne boce za alkohol
  • Staklenke: Ako imate raznoliku kolekciju praznih staklenki od tjestenine ili staklenki koje su vam preostale od hrane, pretvorite ih u praktične spremnike za ukorijenjene reznice.
  • Čaše: Oštećene čaše ne moraju se baciti – ponovno ih iskoristite za uzgoj! Također, možete pronaći vintage čaše u lijepim bojama i uzorcima u trgovinama s rabljenom robom.
  • Vaze koje možete pričvrstiti za zid: Zidno postavljene epruvete, vaze, kugle, terariji i drugi spremnici mogu pretvoriti vašu kolekciju unutarnjih biljaka u umjetničko djelo. Budući da biljke koje rastu u vodi ne trebaju izravno sunce, možete ih postaviti na gotovo svaki zid u domu.

biljke u vodi

Može li se koristiti bilo koja voda?

Čak i odstajala voda iz slavine odlično funkcionira. Ako je voda visoko zasićena klorom/kloraminom, nemojte se brinuti. Samo je ostavite da odstoji 24 sata prije nego što uronite biljku jer će klor s vremenom ishlapjeti.

Možete koristiti i kišnicu, ali i većinu flaširanih voda.

Što je sa svjetlošću?

Jedan od izazova hidroponičkog uzgoja je pronalaženje pravog mjesta za biljke. Nemojte ih stavljati na prozor jer im smeta izravno svjetlo i može pregrijati vodu. Višak svjetla također je recept za rast algi, što ne želite. Radije odaberite biljku koja voli neizravnu svjetlost i postavite je na mjesto koje je svijetlo, ali nikako izloženo sunčevim zrakama.

biljke u vodi

Ako se alge ipak pojave, privremeno uklonite biljku iz spremnika kako biste je očistili, ili pokrijte samo spremnik na tjedan do dva kako biste algama “ukinuli”svjetlo. Biljka će biti sigurna jer za fotosintezu koristi listove, a ne korijenje.

A dohrana?

Ako se pitate kako će biljka dobiti potrebne hranjive tvari za rast, danas je lako možete pronaći posebna organska gnojiva, namijenjena hidroponičkom uzgoju. Možete ih koristiti za dobro ukorijenjene biljke prema uputama na pakiranju.

Jednom mjesečno trebali biste biljci promijeniti vodu i dodati gnojivo.

BILJKE U VODI

Biljke koje odlično uspijevaju ovim uzgojem su ljiljani, bambusi, potus, flamingo cvijet, filodendron, begonija…

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.