sobne biljke naslovna

5 sobnih biljaka koje brzo rastu: Ako ste nestrpljivi i želite što prije uživati u ‘zelenom društvu’, njih odaberite

GREEN_300_listici_sredina

Ugodna atmosfera u domu

Odlučili ste obogatiti svoj životni prostor biljkama, a ne znate odakle da počnete. Dobar su izbor one koje brzo napreduju, a ne zahtijevaju veliku brigu.

Motivirajuće kada biljka koju imate u svome domu napreduje naočigled, pogotovo ako ste početnik s biljkama. Zelenilo u životnom prostoru opušta, a ujedno pročišćava zrak i osvježava prostor u kojem boravite. Pokušali smo pronaći sobne biljke kje nisu zahtjevne za njegu, a vrlo brzo napreduju u zatvorenome prostoru. Predlažemo vam stoga da kod sljedeće kupnje “zelenih ljubimaca” uzmete u obzir sljedećih pet sobnih biljaka.

Sve ove biljke su dostupne i dostići će impresivnu veličinu u vrlo kratko vrijeme.

Zlatni puzavac

Ova je biljka gotovo neuništiva, a može preživjeti u uvjetima vrlo slabog osvjetljenja i ne treba redovito zalijevanje.  Kako raste vrlo brzo, dobila je nadimak i Vražji bršljan. U kućnim uvjetima može doseći visinu i do dva metra u samo nekoliko mjeseci.

Fikus

Fikus

Ako želite sobnu biljku koja naklikuje drvetu, fikus je odličan izbor. Tijekom ljetne sezone potrebno ga dovoljno zalijevati, ali tijekom ostalih mjeseci nije pretjerano zahtjevan. Važno je s vremena na vrijeme očistite listove od prašine kako biste biljki olakšali fotosintezu. Budite oprezni u ophođenju s biljkom jer kontakt kože u soka od lišća može izazvati iritacije.

Aloe Vera 

Ako tražite biljku koja je i lijepa i korisna, to je upravo aloe vere. Ova biljka ne samo da brzo raste, već se može koristiti za tretiranje rana i opeklina. Ako prerežete biljku, pronaći ćete gelastu tvar koju možete nanijeti na kožu.

aloe vera

Aloe vera ne treba puno vode, ali voli neizravno svjetlo. Ova biljka može narasti prilično visoko, čak do 3 metra. Ako postane prevelika, ne brinite se, lako se može razmnožavati tako da možete odrezati dio biljke i presaditi ga.

Filodendron

Ova je biljka penjačica pa je savršena za popunjavanje praznog prostora na polici ili kaminku. Također,  možete je postaviti da raste uz ljestve ili štap. Filodendroni vole neizravnu svjetlost i oni su brzorastuća opcija koja je idealna za one koji žele brzo ozeleniti svoj dom. Ove biljke mogu narasti do 4,5 metra visine u idealnim uvjetima, ali u stanu može doći do 90 centimetara visine. Filodendroni se podrezivati i presađivati kako bi ih se održavalo pod kontrolom.

bršljan

Bršljan

Bršljan raste brzo, a riječ je o penjačici pa ako ne želite da zavlada vašim domom, redovito ga podrezujte. Bršljan je vazdazelena trajnica, pa će njegovi listovi ostati zeleni tijekom cijele godine. Dobro se snalazi u posudama ili košarama, ali s njim itekako treba biti oprezan jer je otrovan za ljude i životinje pa ga radije zaobiđite ako malu djecu ili kućne ljubimce.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.