jonathan-borba-gMPWRj-jGF4-unsplash

Kako vrtlariti u svome vrtu bez otpada? Donosimo savjete

GREEN_300_listici_sredina

Za nultu stopu otpada u vašem vrtu

Saditi biljke u našim vrtovima divna je stvar, no pomislite li nekad o otpadu kojeg nehotično proizvedemo vrtlareći?

Kada govorimo o životu bez otpada, poznatije i kao zero waste, mnogi misle da je recikliranje dovoljno, ali recikliranje je posljednji od koraka koje možemo poduzeti kako bismo smanjili otpad i postali održiviji u našim domovima. Prije recikliranja, trebali bismo razmisliti o četiri stavke, a to su: odbaciti, smanjiti, ponovno upotrijebiti i popraviti.

Slično je i kada je riječ o vrtlarenju. Imati vrt, saditi u njemu biljke, brinuti se o njemu nije u potpunosti dovoljno, bitno je također i smanjiti količinu otpada u njemu. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se što više približite vrtlarenju bez otpada. 

Odbijte pridonijeti oštećivanju sustava

Svaka stvar koju kupimo i konzumiramo ima svoju cijenu i nosi svoje pozitivne i negativne strane, ali ono što možemo je značajno smanjiti svoj osobni utjecaj pažljivim razmišljanjem o tome što kupujemo i unosimo u svoje domove i vrtove.

Kao vrtlari, možemo nehotice pridonijeti oštećivanju sustava. To se događa, na primjer, kada biramo predmete od plastike za jednokratnu upotrebu i kada koristimo plastiku kao privremeno rješenje gdje bi vrlo lako funkcionirali drugi, ekološki prihvatljiviji materijali. Primjerice, možemo odbiti kupiti sjeme u plastici ili biljke u plastičnim posudama i umjesto toga skupljamo vlastito sjeme, razmnožavamo vlastite biljke iz podjela ili reznica ili se odlučimo kupiti od dobavljača koji pakiraju na održiviji način.

Također, možemo pronaći različita rješenja za niz plastičnih proizvoda za vrtlarstvo.  Kao vrtlari, svi bismo također trebali odbiti koristiti bilo kakve sintetičke pesticide, herbicide ili gnojiva. Umjesto toga, možemo uzeti potpuno organski i prirodno integrirani pristup. Znati čemu reći “ne” jedan je od prvih koraka da postanete istinski vrtlar bez otpada.

Smanjite potrošnju uzgojem vlastitih proizvoda

Postati vrtlar bez otpada ne odnosi se samo na ono što i kako kupujete za svoj vrt. Također se radi i o općenito manjem trošenju. Zašto kupovati veliki broj namirinica i njihovom kupnjom gomilati otpad od ambalaže, kad našu potrebu za kupnjom određene hrane možemo smanjiti tako da je sami uzgajamo?

Vrt pametnom organizacijom i znanjem može biti riznica brojnih namirnica koje možemo koristiti u različite svrhe; od hrane pa sve do kozmetike, biljne apoteke i mnogo čega drugog. Što više možemo sami napraviti u svojim vrtovima, to više smanjujemo otpad.

Ponovno upotrijebite i prenamijenite

Čak i kada ne možemo nabaviti prirodne materijale za korištenje u stvaranju i održavanju naših vrtova, ipak ne bismo trebali žuriti i kupiti nešto novo, već promisliti može li nam nešto iz kućanstva što više ne koristimo poslužiti u vrtu. Prihvatljivo je u vrtu koristiti rabljene predmete i reciklirane materijale i prenamijeniti ih u nešto potrebno u obradi vrta. Tu su razne kućanske cijevi, prekrivala za vrt, kao i određena ambalaža koju ste mislili baciti, može poslužiti pri vrtlarenju (kao što su čašice od jogurta za sadnju). Također, nakon što prođe sezona vrtlarenje, očistite i spremite za nadolazeću sezonu jer bitno je držati u upotrebi što je duže moguće.

Popravite što se popraviti da (predmete, ali i ljude i ekosustave)

Često smo prenaglimo u odlukama pa vrlo brzo odustanemo od nekog predmeta jer vjerujemo da više nije za upotrebu. Naučiti kako popravljati stvari poput alata ili opreme može biti dobar način da se približite zero wasteu u vašem vrtu. No, u vrtu se popravak ne odnosi samo na stvari. Kada ljudima treba “popravak”, vrt može biti mjesto utjehe i ozdravljenja. 

Vrtovi također mogu biti mjesta na kojima popravljamo štetu u prirodnom svijetu oko nas. Vrtlarstvom na ekološki prihvatljiv i održiv način možemo zaustaviti gubitke biološke raznolikosti, a možda čak i pridonijeti obnavljanju ekosustava koji su nekada cvjetali na našim područjima. Degradacija ekosustava stvara ogroman otpad, a mi možemo pomoći u borbi protiv ovih problema kroz napore u vlastitim vrtovima.

Reciklirajte hranjive tvari i druge resurse unutar vrta

Recikliranje je također važno kako kod kuće, tako i u vrtu. Svi bismo trebali kompostirati otpad od hrane i druge biorazgradive materijale u našim vrtovima, malčirati, sjeckati i bacati, praviti organsku tekuću hranu za biljke, itd. kako bismo reciklirali hranjive tvari i stvorili sustav koji ponovno možemo iskoristiti za naše biljke u vrtu. Također bismo trebali razmišljati o recikliranju u smislu kruženja vode, obnavljanja izvora podzemne vode i kišnice koristeći vodu u našim vrtovima ekonomično i odgovorno. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.