pexels-peter-holmboe-4073926

Novi hrvatski proizvod WOONA – 100% organsko gnojivo od peletirane ovčje vune!

GREEN_300_listici_sredina

Rješenje za veliki ekološki problem otpadne ovčje vune

WOONA je zeleni startup koji je nakon temeljitog istraživanja i testiranja, u svibnju 2022. godine, krenuo u proizvodnju 100% organskog gnojiva od peletirane ovčje vune. WOONA je privatna investicija i zeleni poduzetnički projekt koji funkcionira po principima kružnog gospodarstva i održivog razvoja.

Ovaj proizvod nov je na hrvatskom tržištu, iako je u Europi i svijetu poznat već neko vrijeme upravo zbog izvrsnih rezultata koje donosi u uzgoju bilja i u poljoprivredi. Gnojivo je univerzalno i pogodno za sve uvjete uzgoja biljaka – od polja i vrta, do lončanica.

Osim što je ovo gnojivo 100% organsko, univerzalno i ima brojne sjajne karakteristike, njegova proizvodnja rješava veliki ekološki problem otpadne ovčje vune. U Hrvatskoj se ovce uglavnom uzgajaju radi mlijeka i mesa, a te vrste ne daju vunu koja ima plasman na tržištu.

Istodobno, šišanje se mora obaviti jednom godišnje radi dobrobiti ovaca tako da uzgajivači svake godine moraju adekvatno zbrinuti oko 700 tona vune. Vrlo često ona završi nekontrolirano bačena u prirodu kao otpad. Ekolozi kontinuirano upozoravaju kako na taj način odbačena vuna predstavlja iznimno veliki ekološki i krajobrazni problem.

WOONA koristi isključivo vunu hrvatskih ovaca koju prerađuje u obnovljivu visoko vrijednu sirovinu i time pridonosi zelenoj cirkularnoj ekonomiji i boljem ekološkom otisku Hrvatske, a krajnjem korisniku donosi brojne dobrobiti i uštede. “U ovih pola godine, moja suradnica i sestra i ja zajedno smo kreirale i analizirale proizvod, dobile eko certifikat, pokrenule proizvodnju, postavile osnove logistike i nabave, plasirale proizvod na tržište i oglasile se. WOONA je prisutna na 12 prodajnih mjesta i 2 web shopa te i dalje vrijedno razvijamo prodajnu distribucijsku mrežu”, objašnjava Tatjana Filipi, osnivačica i direktorica.

“U suradnji s partnerima i korisnicima započeli smo i testiranja dobrobiti WOONA 100% organskog gnojiva od peletirane ovčje vune i već imamo odlične rezultate, o kojima informiramo na našim društvenim mrežama i webu. Namjera nam je potvrditi istraživanja i testiranja rađena na međunarodnim tržištima i u Hrvatskoj. U tu svrhu planiramo inicirati i opsežnija testiranja u suradnji s znanstveno-obrazovnim institucijama iz područja agronomije”, zaključila je.

PHOTOS BY: WOONA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.