jp-valery-xO5V-7tI1gg-unsplash

Od ožujka, studenti ovog grada vlakom će neograničeno i besplatno putovati Hrvatskom

GREEN_300_listici_sredina

Vrijedi za sve izlete i ljetovanja

Kako bi potakli studente na alternativne načine prijevoza, samoborski studenti prvim danom ožujka imaju potpuno besplatne karte vlakom za putovanje ne samo do mjesta studiranja, već i po cijeloj Hrvatskoj. Potrebno je samo napraviti karticu i zemlja vam je na dlanu.

Grad Samobor osigurao je subvencije za prijevoz vlakom za sve redovne studente koji imaju prebivalište na području grada Samobora, bez obzira studiraju li u Zagrebu, ili nekom drugom gradu Hrvatske. Tako će za sve njih od 1. ožujka 2023. godine prijevoz vlakom u 2. razredu redovnih vlakova u Hrvatskoj biti besplatan i to neograničeno na čitavom području Hrvatske. Grad u potpunosti plaća mjesečnu cijenu karte (9, 95 eura), a studenti plaćaju samo izradu HŽPP pametne kartice u iznosu od 2, 65 eura.

Žele potaknuti na studente na održivu vožnju

Ugovor o suradnji i subvenciji potpisali su u samoborskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot i član Uprave HŽ Putnički prijevoz, Mario Zubak. Subvencioniranjem karte za vlak tj. pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza Grad Samobor želi studente potaknuti na alternativne načine putovanja prema Zagrebu te im omogućiti da se besplatno vlakom voze po čitavoj Hrvatskoj, bez obzira putuju li do fakulteta na jednodnevne izlete ili ljetovanja na području Hrvatske.

Prijevoz redovitih studenata vlakom subvencionirat će se u razdoblju od 1. ožujka do 30. rujna. S obzirom da se većina fakulteta u Zagrebu nalazi u blizini Glavnog i Zapadnog kolodvora te stajališta Maksimir mnogim studentima putovanje vlakom bi pojeftinilo putovanje od kuće do fakulteta, a cilj je da se u bliskoj budućnosti uspostavi integrirani prijevoz na način da jedna karta vrijedi za prijevoz vlakom i autobusom.

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje?

Kako bi studenti ostvarili pravo na besplatno putovanje vlakom trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP s profilom za studente čija se izrada naplaćuje 2,65 eura/19,97 kn, na osnovu čega se ispostavljaju mjesečne karte. Pametne kartice studenti mogu izraditi u Samoboru na Autobusnom kolodvoru (ured Autoturista i ured Samoborček EU grupa, ako imaju njihove pokazne karte) te u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske. Više informacija o dokumentaciji možete provjeriti ovdje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.