Mnogi smatraju da se peteljke blitve trebaju baciti te da se u kuhanju koristi samo list i plojka. No, to je potpuno pogrešno, budući da je ovaj dio blitve izrazito zdrav.
Preporučuje se protiv slabokrvnosti, za regulaciju probave te kao dobar diuretik. Osim toga, blitva je vrlo korisna biljka u prehrani dijabetičara budući da smanjuje glukozu u krvi, a ujedno ekstrakt blitve ima zaštitni učinak na jetru kod dijabetesa.
Ipak, nutricionisti ne preporučuju zajedno kuhanje peteljki i lišća blitve, budući da peteljkama treba znatno više vremena da se skuhaju pa se na ovaj način lišće nepotrebno prekuhava.
Stoga bijeli dio blitve možete iskoristiti na ovaj način.
Najjednostavniji recept
Inače, riječ je o dvogodišnjoj biljki koju veća uzgaja radi lišća, ali bijeli dio blitve također se može iskoristiti.
Donosimo vam jednostavan recept za pripremu ukusnih i hrskavih štapića od bitve koje će obožavati i najmlađi.
Blitvu najprije očistite i operite te ostavite da se kratko osuši.
Za to vrijeme, pripremite smjesu sličnoj onoj za palačinke, ali pomalo gušću. Potrebno je, dakle, pomiješati mineralnu vodu, mlijeko, brašno, dva jaja te začiniti po želji.
Osušene peteljke blitve umočite u smjesu, a potom pecite na srednjoj vatri dok se lagano ne zarumene.