Društvene mreže ovih su dana poludjele za šarenom blitvom koja dolazi u cijelom spektru boja; od žute i klasičnije bijele, pa do crvene, narančaste, magenta…
Iz Lokvine, tvrtke specijalizirane za ekološku poljoprivredu koja i prodaje sjeme za šarenu blitvu, nam objašnjavaju o čemu se točno radi.
“Šarena blitva nije hibridna vrsta blitve, nego se radi o nekoliko sorti koje su pomiješane u paketiću. Sorte se, među ostalim, razlikuju po boji svojih stapki, pa su vrlo efektne kad ih se zasadi, ali i priprema”, govore uz Lokvine, dodajući kako je ova neobična blitva u posljednje vrijeme doista postala hit.
Kako ju skuhati?
Okusom je to regularna blitva. Pa ju se tako treba i pripremati.
“Poželjno je ne kuhati ju do besvijesti nego kratko pripremiti na pari ili popržiti”, savjetuju, dodajući kako boja žila ostaje i jednom kad je jelo skuhano.
A kako sijati ovu veselu blitvu?
“Po dvije sjemenke staviti na svakih 20 centimetara. Ako vam blitva naraste pregusto, slobodno ju rasadite ili odmah pojedite. Poželjno ju je brati i jesti dok je mlada, i to uzimajući vanjske listove kad su veliki 20-ak centimetara”, objasnili su iz Lokvine.