Namirnice za rast kose
Namirnice za rast kose

Ako želite zdravu i sjajnu kosu, uvrstite ove vegetarijanske namirnice u svoj jelovnik

GREEN_300_listici_sredina

Voće, povrće i orašasti plodovi

Studije pokazuju da su nedostaci vitamina B12 i D, biotina, riboflavina, željeza i drugih hranjivih tvari povezani s gubitkom kose. Uravnotežena prehrana koja je bogata ovim vitaminima i mineralima može pomoći u poticanju rasta kose, osobito ako je gubitak kose uzrokovan lošom prehranom.

Unatoč skupocjenim šamponima, maskama za kosu, regeneratorima, uljima i slično, naša koša može izgledati suho i ispucalo. To je često znak da organizmu nedostaje hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C, D i E, cink, vitamine B skupine, željezo, biotin, proteine i esencijalne masne kiseline.

Riječ je o hranjivim tvarima čiji nedostatak može usporiti rast kose ili čak uzrokovati gubitak. Izdvojili smo, stoga, neke od namirnica koje su bogate hranjivim tvarima, koje igraju važnu ulogu u ciklusu rasta folikula dlake te u staničnoj obnovi.

Nedostatak proteina uzrokuje gubitak kose

Kako navodi Ordinacija.hr, studije pokazuju da su nedostaci vitamina B12 i D, biotina, riboflavina, željeza i drugih hranjivih tvari povezani s gubitkom kose. Uravnotežena prehrana koja je bogata ovim vitaminima i mineralima može pomoći u poticanju rasta kose, osobito ako je gubitak kose uzrokovan lošom prehranom.

Namirnice za rast kose

Također, konzumiranje odgovarajuće količine proteina važno je za rast kose jer su folikuli dlake uglavnom izgrađeni od proteina. Nadalje, dokazano je da nedostatak proteina u prehrani potiče gubitak kose.

Iako je na neke čimbenike nemoguće utjecati, primjerice na dob i genetiku, postoji nekoliko namirnica čija nam konzumacija može pomoći u obnovi kose.

Špinat

Riječ je o namirnici bogatoj željezom i vitaminima A i C koji su izrazito važni za rast kose. Štoviše, nedostatak ovih nutrijenata može dovesti do gubitka kose.

Bobičasto voće

Bobičasto voće prepuno je spojeva poput antioksidansa i vitamina koji mogu podržati rast kose.

Primjerice, jagode obiluju vitaminom C koji, pak, pomaže u proizvodnji kolagena.Antioksidansi mogu pomoći u zaštiti folikula dlake od oštećenja uzrokovanih štetnim molekulama koje nazivamo slobodni radikali. Ove molekule prirodno postoje u tijelu i okolišu.

Batat

Riječ je o namirnici koja obiluje vitaminom A koji je važan za rast kose te utječe na proizvodnju sebuma.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi prepuni su hranjivim tvarima, poput vitamina E i B, cinka te esencijalnih masnih kiselina. Poseban je naglasak na cinku, mineralu koji sprječava gubitak kose. Stručnjaci, stoga, preporučuju šaku orašastih plodova dnevno.

Soja

Soja je jedan od najboljih izvora spermidina, spoja koji može produžiti aktivnu fazu rasta kose.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje obiluje nizom korisnih masnoća, vitaminom E i mineralima. Kokosovo ulje možete koristiti i kao jedan od sastojaka maski za kosu, posebice ako je vaša kosa sklona pucanju.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.