Hit na TikToku – sredstvo za brži rast kose koji možete napraviti sami!

GREEN_300_listici_sredina

Za sjajnu i bujnu kosu

Ružmarinova voda se sve češće preporučuje kao sredstvo koje pomaže protiv ispadanja kose i koje potiče njezin rast. Ova vodica za kosu je nježna, učinkovita i nevjerojatno dobra za vašu kosu, a vrlo jednostavno je možete napraviti sami.

Već dugi niz godina vodica od ružmarina se, među ostalim, smatra odličnim sredstvom za rast kose. Sada je popularnost stekla i među mlađom populacijom koja svoja pozitivna iskustva neprestano dijeli na TikToku.

Ulje ružmarina prirodni je lijek u promicanju zdravlja kose i vlasišta, pa tako i voda s ružmarinom ima slični učinak. Voda od ružmarina krajnji je rezultat kuhanja lišća ružmarina u destiliranoj vodi nekoliko sati na vrlo laganoj vatri, a zatim prosijavanja krutih tvari.

Ova se biljka razgrađuje tijekom ovog procesa, stvarajući bogat čaj koji čini razne dobre stvari za vašu kosu i vlasište. Za izradu ove mješavine možete koristiti i eterično ulje ružmarina pomiješano vodom.

Ružmarin

Ružmarinova voda potiče rast kose inhibiranjem hormonalnih promjena koje dovode do gubitka kose, poboljšavajući cirkulaciju u folikulima, djelujući kao antioksidans i smanjujući upalu na tjemenu. Za razliku od drugih prirodnih lijekova za rast kose, postoje dokazi koji podupiru da ružmarinova voda doista poboljšava rast kose.

U studiji iz 2013. potvrđeno je kako ekstrakt lišća ružmarina može pomoći kod alopecije. Drugo istraživanje koje je uspoređivalo ulje ružmarina s minoksidilom (Rogaine) pokazalo je da su ta dva ulja usporediva, dok su oni koji su koristili ulje ružmarina prijavili manji svrbež vlasišta od onih koji su koristili minoksidil.

I konačno, studija iz 1998. koja je istraživala učinkovitost aromaterapijskih ulja na gubitak kose otkrila je da je od onih koji su utrljavali ulje ružmarina i lavande u kosu svaki dan tijekom sedam mjeseci, 44% primijetilo poboljšanje u rastu kose. Sve te studije donekle potvrđuju kako ekstrakt ružmarina zaista pomaže kod promicanja rasta kose, smanjenja svrbeža, pa čak i alopecije.

Također se smatra da širi krvne žile, povećavajući cirkulaciju na tjemenu te da ružmarinovo antioksidativno, protuupalno i antifungalno djelovanje poboljšava zdravlje vlasišta i jača kosu.

Iako ružmarinova voda pomaže u rastu kose, neki će primijetiti više koristi od njezine upotrebe od drugih. Oni koji se suočavaju sa stanjenjem kose zbog hormonalnih učinaka ili starije dobi mogli imati najviše koristi od korištenja ulja ružmarina. Također može pomoći u smanjenju prhuti.

Kako napraviti vodu za ispiranje kose od ružmarina

Najpoznatiji način korištenja vode od ružmarina je u obliku sredstva za ispiranje kose. Evo kako napraviti i koristiti vodu od ružmarina:

  • Prokuhajte jednu litru destilirane vode
  • Dodajte šaku suhih listova ružmarina
  • Neka se kuha pet sati
  • Nakon toga ostavite da odstoji pola sata
  • Nakon što se ohladi, smjesa se može razrijediti u vodi za ispiranje ili u šamponu. U oba slučaja stvorite omjer četiri prema jedan.
  • Koristite vodicu od ružmarina za ispiranje kose nakon što ste oprali kosu šamponom. Zatim isperite.

Kada je u pitanju izvlačenje maksimuma iz ružmarinove vode za kosu, dosljednost je ključna. Vjerojatno nećete vidjeti rezultate preko noći, stoga se nemojte obeshrabriti. Bit će potrebno dosta vremena da ovaj eliksir počne djelovati. Neka istraživanja navode da je potrebno šest mjeseci korištenja da bi se vidjela značajna korist tako da budite uporni i uživajte u rezultatima.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.