Screenshot 2023-01-05 093232

Mnogobrojne vrane nisu novost u Sarajevu, ali ovi prizori su zastrašujući!

GREEN_300_listici_sredina

Scena kao u horor filmovima

Stanovnicima Sarajeva nije nepoznat fenomen grupiranja vrana, ali scena iz naselja Čengić Vile je ovih dana preplašila brojne stanovnike. Mnogi se pitaju zašto je toliko vrana bilo na jednom mjestu...

Glavni grad Bosne i Hercegovine u kasnim večernjim satima često izgleda kao mjesto radnje kultnog filma “Ptice” slavnog redatelja Alfreda Hitchcock. Već dugi niz godina po Sarajevu kruže razna objašnjenja zašto su njihov grad nastanile tolike vrane, a iako su česta pojava već godinama, i dalje iznenađuju građane.

Unatoč dugogodišnjem iskustvu s ovim pticama, snimke s Čengić Vile koje kruže po društvenim mrežama izazivaju jezu. Stotine vrana nesmetano su hodale ulicama naselja, a nisu ih prestrašili ni prolaznici koji su ih snimali.

Bosanskohercegovačka dizajnerica Adela Hodžić na TikToku je objavila nevjerojatnu snimku vrana, a ima više od pola milijuna pregleda.

@adeladesign

Ne vjerujte lijepim videima, ipak su mi ove vrane obiljezile godinu jer jos uvijek ih sanjam. #sarajevo #birds #creepy #fy #fyp #foryou #foryoupage #tiktok #tiktokbalkan #fypシ #video #viral

♬ Creepy Violins – Apollo Nove

Ptice se najčešće mogu vidjeti u naseljima Malta, Čengić Vila i Otoka u “gluho doba” noći, ali mnogi se pitaju zašto su koncentrirane uglavnom u ova tri sarajevska naselja.

Sarajevske vrane su agresivne ptice koje su postale jedna vrsta grabežljivaca i brzo se razmnožavaju. Napadi na građane su sve češći, posebice u vrijeme parenja, a to je od ožujka pa sve do ljetnog perioda.

Vrane u Sarajevu

Ovaj fenomen grupiranja vrana komentirala je za portal Radisarajevo.ba docentica s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Ajla Ališah. “Vrane su već odavno postale redovni stanovnici ne samo rubnih, već svih dijelova gradova. Glavni razlog za to je velika količina lako dostupne hrane, koju ptice imaju na izboru u bilo koje godišnje doba. S ovim značajnim resursom omogućen im je lagodan i neometan život, koji podrazumijeva nesmetano podizanje podmlatka”, ističe docentica koja napominje kako je riječ o izuzetno inteligentnim stvorenjima.

“Iako je njihov bioritam takav da se tijekom dana hrane, a navečer grupiraju na krošnjama drveća, fotografije koje vidimo u noćnim satima na ulicama Sarajeva nam upućuju na nešto sasvim drugo“, dodala je Ališah za sarajevski portal.

Taj fenomen objašnjava kroz tri primjera koja su međusobno povezana. “Jedan od mogućih razloga je manja frekventnost automobila i ljudi, što im omogućava lakši i nesmetan pristup izvorima hrane, kao što su kontejneri, kante za smeće, travnate površine s biljnim sjemenkama i slično. Drugi mogući razlog je možda jedan vid socijalizacije i druženja vrana, jer uskoro počinje vrijeme parenja, a ovaj način je idealan za pronalazak partnera”.

Međutim, zanimljiv je treći razlog koji predstavlja sve veći problem životinjama diljem svijeta. “Kao još jedan od razloga može se navesti promjena u samom životnom okruženju, odnosno količina dostupne svjetlosti, koja kod svih živih bića, a pogotovo kod nekih vrsta ptica kao što su domaća perad, dovodi do foto stimulacije, odnosno lažnog produžavanja ‘dnevnog perioda’. Razlog za to, kako se pretpostavlja, bi mogla biti jaka ulična i okolna rasvjeta, tzv. ‘svjetlosno onečišćenje’, zbog koje se ptice osjećaju na neki način sigurno. Teritorij im je osvjetljen, kao i izvori i dostupnost hrane, a samim tim ne osjećaju se ugroženo od potencijalnih predatora”, zaključila je Ališah.

 

PHOTOS BY: Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.