Ako ste se pitali gdje se nalazi najbolji svjetski restoran, evo i odgovora – u Europi i to u Kopenhagenu. No, to nije sve, osim što nam i nije toliko daleko da je gotovo nemoguće do njega doći, njegova se kuhinja bazira isključivo na bezmesnom meniju. Riječ je o restoranu “Geranium” koji se našao na samom vrhu ljestvice “The World’s 50 Best Restaurants“. U konačnom sastavu liste našli su se restorani s pet kontinenata i 24 zemlje, a žiri je činilo 1080 kulinarskih stručnjaka. Prošle je godine Geranium osvojio drugo mjesto, dok je jedan od favorita popisa svih vremena “Noma”, još jedan gastronomski dragulj iz Kopenhagena, tada osvojio prvu nagradu. Ipak, vizija Chefa Rasmusa Kofoeda o spoju hrane s prirodom i jelovniku bez mesa, ove je godine restoran stavila u prvi plan.
Smješten na najvišem katu poslovne zgrade, povezane sa kompleksom stadiona, Geranium posjetiteljima nudi okuse iz prirode i širok pogled na Fælledparken, jedan od najvećih parkova u Kopenhagenu. Jelovnik je, s druge strane, svakako izuzetan doživljaj. Objed u Geraniumu traje najmanje tri sata i uključuje 20 sljedova podijeljenih između predjela, slanih jela i slatkiša. Godine 2022. restoran je odlučio postati 100% bezmesni i od tada poslužuju mješavinu lokalnih plodova mora i povrća s organskih i biodinamičkih farmi u Danskoj i Skandinaviji.
Unatoč popisu koji uključuje restorane iz svih krajeva svijeta, čini se da Europa dominira među prvih 10, a većina restorana dolazi s Mediterana, suncem okupanih obala Italije i Španjolske. Ipak, prema izjavi organizatora ovog natječaja, Južna Amerika i Istočna Azija definitivno su regije u usponu i mogle bi doći na vrh liste u bliskoj budućnosti. Central Restaurante, u Limi, Peru, na primjer, prvi je restoran koji je ušao među prva tri otkako je 2002. pokrenut popis 50 najboljih svjetskih restorana.