192859007_302184454790255_7053385382469228184_n

Nekoć napuštena štala iz 15. stoljeća danas je hvaljeni restoran kojeg krasi Michelinova zvjezdica

GREEN_300_listici_sredina

Kulinarstvo i ekologija

Restoran smješten u čarobnom ruralnom krajoliku zaslužio je Michelinovu zelenu zvjezdicu. Primjenjujući ekološke i održive prakse u svom poslovanju, postao je uzor brojnim restoranima diljem svijeta.

Michelin Green Star je godišnja nagrada za najbolje restorane koji posluju u skladu s etičkim i ekološkim standardima. Michelin Green Star predstavljena je prvi puta 2020. godine, a trenutno postoji 291 Michelin Green Star restorana diljem svijeta čiji popis možete pronaći na Michelinovoj web stranici.

Jedan je od Michelinovih restorana koji je zaslužio zelenu zvjezdicu je i Pensons restoran. Ovaj restoran smješten je u Herefordshireu, Ujedinjeno Kraljevstvo, a povijest ovog kraja prožima svaki dio Pensonsovih interijera. Blagovaonica i otvorena kuhinja smještene su u napuštenim gospodarskim zgradama koje potječu iz 15. stoljeća, a interijer obuhvaća organske teksture koje stvaraju okruženje u kojem je lako i ugodno živjeti.

Na vlastitom imanju sami proizvode većinu hrane primjenjujući metode vrtlarstva bez kopanja kako bi očuvali zdravlje i integritet tla. Povrtnjak koji se nalazi tik uz restoran, prepun je različitih vrsta biljaka koje uzgajaju na organski način. Presvlake za stolice i salvete tkaju na imanju, a mnogi tanjuri i zdjele koje koriste izradili su lokalni lončari. Abažuri na lampama izrađeni su od grana vrba koje rastu u blizini, a lokalni kovač kovao je noževe s drvenim drškama starog oraha koje je nekoć raslo na imanju. Ovaj restoran nabavlja hranu isključivo od proizvođača i dobavljača koji posluju održivo.

“Vjerujemo da dobro kuhanje počinje s kvalitetnim namirnicama. Uzgajamo vlastito voće i povrće gdje god je to moguće. Riba koju pripremamo dolazi s brodova u Cornwallu koji koriste održive metode ribolova, a isporučuje nam se svježa preko noći”, stoji na web stranici Pensonsa. “Zdravlje tla jedan je od bitnih elemenata koji osiguravaju plodonosan povrtnjak.” Kako bi se to postiglo, nekuhani otpad voća i povrća iz kuhinjekompostiraju, a zatim kompost koriste kao gnojivo za tlo. Također, usitnjavaju kartonski otpad iz restorana i dodaju ga u kompostnu hrpu kao vrijedan izvor ugljika, omogućujući kompostu da se brže razgradi.

Restorani tradicionalno proizvode mnogo otpada, međutim, u Pensonsu ustrajno rade na smanjenju upotrebe jednokratne plastike. “Najveći problem je bio način na koji dobavljači šalju svoju robu. Sada radimo s njima kako bismo osigurali da isporuke stižu u eko ambalaži koja se može ponovno koristiti, reciklirati ili vratiti”, kažu. Pensons na taj način nudi gastronomska iskustva kombinirajući kulinarsku izvrsnost s izvanrednim ekološkim praksama.

Sade stotine stabala

Osim restorana, na imanju se nalaze i turistički apartmani za sve goste koji žele produžiti svoj boravak i uživati u ljepotama ruralnog kraja. Svi apartmani griju se na drva, a za toplu vodu koriste kotao na drva. Na imanju se kombiniraju različiti obnovljivi izvori energije, a kako bi neutralizirali emisiju ugljika koja nastaje zbog motornih vozila kojima pristižu njihovi gosti i posjetitelji, svake godine sade stotine stabala. “Možda nećemo promijeniti svijet preko noći, ali radi se o malim koracima naprijed za veće dobro”, rekli su vlasnici.

 

PHOTOS BY: Instagram @pensons / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.