pexels-liza-summer-6348056

9 zanimljivih videoigara koje mogu pomoći u rješavanju ekoloških problema!

GREEN_300_listici_sredina

Postanite eko superheroj

Igranje videoigara zabavan je način da nam prođe vrijeme, ali što ako biste mogli promijeniti svijet dok istražujete virtualne svemire? Kako se ispostavilo, postoji mnogo igara za gotovo svaku platformu, od pametnih telefona preko web preglednika do sustava igara, koje omogućuju igračima da učine nešto dobro za planet.

S ciljem da doprinesu osvještavanju okolišnih problema, programeri videoigara pozivaju građane i znanstvenike da se uključe i kroz zabavu pomognu u rješavanju najvećih izazova našeg vremena. Ako želite kroz igru pridonijeti stvaranju boljeg svijeta, pogledajte ovih devet igara koje pomažu u borbi protiv klimatskih promjena i drugih velikih ekoloških problema.

Beyond Blue

Beyond Blue vodi vas kroz uzbudljiva ronjenja podmorjem iz perspektive lika Miraija, znanstvenika i ronioca. Putujte oceanima koristeći još neviđene tehnologije za interakciju s vodenim stvorenjima i učite o njima dok otključavate mini dokumentarne filmove koji otkrivaju tajne oceana. Kroz ovu igricu naučit ćete o koraljnim grebenima, onečišćenju, zakiseljavanju oceana i još mnogo toga. Beyond Blue dostupan je na raznim platformama za igre, uključujući Nintendo Switch, PS4 i Xbox One.

Bee Simulator

Bee Simulator stavlja vas u ulogu marljive pčele koja skuplja pelud od cvijeta do cvijeta, boreći se protiv osa i sprječavajući uništavanje košnice. Također možete igrati s više igrača odjednom. Cijelo vrijeme učite više o važnosti pčela u našem svijetu i prijetnjama s kojima se suočavaju. Bee Simulator možete igrati na računalu, Nintendo Switchu, PS4 ili Xbox One.

Plasticity

Plasticity igrica stavlja vas u 2140. godinu u ulogu Noe koji mora rješavati zagonetke i ponekad donositi nepovratne odluke u svijetu preplavljenom plastičnim zagađenjem. U konačnici, vaši postupci utječu na to koje prepreke vas očekuju u igrici, ali i na Noinu budućnost. Ovom igricom nastoji se osvijestiti problematika zagađenja okoliša plastikom, ali i drugim nezbrinutim otpadom. Ova igra, koju su kreirali studenti, potpuno je besplatna za igranje na računalu.

Link za videoigru: Plasticity

Climate Quest

Vaša misija u igrici Climate Quest je spasiti krhke ekosustave diljem SAD-a. Igrica projicira ekološke katastrofe koje se predviđaju diljem SAD-a, a vi se morate osloniti na četiri heroja igre — urbanista , ekologa, poljoprivrednog znanstvenika ili klimatologa — za rješavanje svakog problema. Da biste zaradili visoke ocjene, morat ćete odabrati najprikladnijeg stručnjaka za svaki klimatski poremećaj. Climate Quest dostupan je besplatno za iPhone, Android i PC.

Link za videoigru: Climate Quest

NeMO-NET

NeMO-NET vam pruža priliku da pomognete pravim znanstvenicima u mapiranju ranjivi koraljnih grebena. Ovom igricom, koju je izradila NASA, slikate različite dijelove koraljnih grebena. Vaše radnje pomažu u obuci NASA-inog superračunala u učinkovitijem identificiranju sustava koraljnih grebena na bilo kojoj slici. Dok istražujete i klasificirate razne koralje, možete napredovati u hranidbenom lancu igre. NeMO-Net je dostupan za Mac i Windows računalne sustave, kao i za iOS i Android.

Link za videoigru: NeMO-NET

The Climate Trail

Na temelju popularne igre Oregon Trail, The Climate Trail postavlja vas u postapokaliptični svijet nakon najgorih klimatskih promjena od zagrijavanja od 4°C, 5°C ili 6°C. Svaki porast temperature udvostručuje razinu težine igre. Stavljeni ste u ulogu klimatskih izbjeglica koji moraju pobjeći velikim vrućinama koje su na području SAD-a do ugodnijih lokacija u Kanadi. Suočit ćete se s nedostatkom uroda i glađu, ekstremnim vremenskim prilikama i još mnogo toga. Vaše reakcije na svaki izazov s kojim se suočite u igrici određuju hoćete li preživjeti svoje putovanje. Climate Trail je besplatan za stolna računala, iPhone, iPad i Android uređaje.

Link za videoigru: The Climate Trail

Unseen Empire

Ako ste ikada sanjali o proučavanju divljih životinja izbliza i osobno, Unseen Empire ostvarit će vam san. Temelji se na stvarnom 10-godišnjem projektu koji je proveo profesor zoologije, David Macdonald, na Sveučilištu Oxford. Vaš glavni zadatak u igri je identificirati rijetke vrste te otvarati nova istraživačka mjesta, postavljati nove zamke za kamere, upoznavati druge istraživače i kreatore politike kako bi zaštitili staništa. Igrica je besplatna na PC-u, iOS-u ili Androidu.

Link za videoigru: Unseen Empire

CrowdWater

U igrici CrowdWater pomažete drugim znanstvenicima u prikupljanju podataka, a u konačnici pomažete stručnjacima bolje predvidjeti buduće događaje povezane s vodom, kao što su suše i poplave. Vaš je cilj pregledati slike i podatke kako biste odredili kvalitetu vode. Igra uključuje natjecanja u kojima se igrači mogu natjecati za osvajanje nagrada kao što su majice, šalice, jastuci za sjedala i još mnogo toga. CrowdWater je besplatan za igranje putem računala, iPhonea ili Androida.

Link za videoigru: CrowdWater

QuestaGame

Questa Game je prva igra na svijetu u kojoj igrači pomažu spasiti život na Zemlji i fokusirana na životinje koje žive u vašem okruženju. Zadatak igrača je fotografirati divlje životinje na području na kojemu žive. Svaka fotografija ima geografsku oznaku kako bi pomogli istraživačima u praćenju i očuvanju bioraznolikosti. U igri možete poslati vlastita viđenja, pregledati i identificirati viđenja drugih igrača, pridružiti se misijama, izazvati druge igrače ili se pridružiti klanu koji radi zajedno kako bi identificirao više vrsta i dobio više bodova. QuestaGame je besplatna znanstveni igra koju možete igrati putem aplikacije za pametne telefone ili web preglednika.

Link za videoigru: QuestaGame

PHOTOS BY: Pexels, QuestaGame, Beyond Blue, Bee Simulator, Plasticity, Climate Quest, NeMO-NET, The Climate Trail, Unseen Empire, CrowdWater / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.