5 životnih savjeta Brune Šimleše: ‘Važno je kretati se i zdravo jesti, ali treba brinuti i za zdrav duh’

GREEN_300_listici_sredina

Duh pomaže da tijelo bude zdravo

U knjizi, ali i u svojim predavanjima Bruno često naglašava utjecaj misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje. Jednako kao što se brinemo o tijelu, trebamo se brinuti i o duhu.

Poznati sociolog, predavač i domaći autor knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti Bruno Šimleša dvadeset godina karijere proslavio je desetom knjigom ‘(P)ostati zdrav (kako da srce i um postanu tvornica lijekova)’.

U knjizi, ali i u svojim predavanjima Bruno često naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje te preispituje uobičajeno shvaćanje koncepta zdravog života, a s nama je podijelio svojih pet najvažnijih savjeta za zdrav život.

„Ja sam malo obrnuo onu uobičajenu paradigmu zdravog života i malo sam je proširio. Slažem se da se treba kretati, da treba zdravo jesti, uredno spavati, ne piti i pušiti, ali mislim da često zaboravljamo na duh. Naglasak bi trebao biti na zdravom i uravnoteženom duhu koji onda, uz sve gore navedeno, pomaže da cijelo tijelo bude zdravo.“, objasnio je Bruno.

Također, naglašava koliko je važno pronaći balans u tome:

„Ponekad recimo imamo samo pola sata i moramo birati hoćemo li pripremiti zdrav i uravnotežen obrok za tijelo ili obrok za srce. I u nekim je situacijama bolje i zdravije nahraniti duh. Svakako se treba brinuti za tijelo, ali nekad se premalo brinemo za srce i duh“, objašnjava.

Top 5 savjeta za zdravi život Brune Šimleše

1. Radite ono u čemu uživate
2. Češće si odvajajte vrijeme za sebe
3. Srednji prst može biti ljekovit
4. Postavite granice prema drugima
5. Ako je nemate, pronađite svoju strast

Bruno često u kontekstu zdravog života spominje i pojam ljubavi prema sebi.

„Ljubav prema sebi je izuzetno važna, ali ja kad govorim o ljubavi ne govorim samo o onoj romantičnoj. Mislim da je to velika greška koju radimo proizašla iz romantičnih filmova koji glorificiraju tu romantičnu ljubav. Ja obično ljubav uspoređujem s dugom i romantična ljubav je samo jedna boja. Postoji ljubav prema prijateljima, ljubav prema sebi, ljubav prema prirodi, prema kućnim ljubimcima, ljubav prema umjetnosti …. Sve su to ljubavi koje naše srce podsjećaju na ono izvrsno i zbog čega je naš život ‘zdrav’. Svaka vrsta ljubavi osvježava naše srce, revitalizira naše tijelo i duh. Kad god se prepuštamo nekoj vrsti ljubavi ne vidim što možemo pametnije raditi za sebe“, objasnio je Bruno.

PHOTOS BY: Instagram Bruno Šimleša / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.