Ove 4 knjige mogu nam pomoći da preispitamo svoj odnos prema stvarima i postanemo održiviji

GREEN_300_listici_sredina

Literatura koja čini planet ljepšim mjestom

Da bi nam planet u kojem živimo postao ljepše i bolje mjesto u tome svi moramo malim koracima u svakodnevnom življenju doprinositi tome. Ako još uvijek ne znate kako i na koji način biste počeli živjeti održivije, donosimo vam četiri knjige koje će vam u tome svakako pomoći.

Većina nas se može složiti da jednostavno imamo previše stvari u našim životima. Od naše opsjednutosti najmodernijom sezonskom odjećom do prekomjernog broja elektronike u našim domovima. Stvarnost je da sva ta prekomjerna proizvodnja i prekomjerna potrošnja ubijaju planet, ali kako to možemo promijeniti? Možda vam ne nudimo trenutno rješenje, ali svakako nudimo autore i literaturu koja vam može pomoći da postanete što održiviji na svim sferama. Knjige ovih autora iznose svoja razmišljanja o tome kako bismo trebali preispitati svoj odnos prema stvarima, od hrane do mode.

Alice Waters: We are what we eat

Alice Waters, poznata kuharica i prehrambena aktivistica koja stoji iza pokreta “Od farme do stola”, nedavno je objavila ovu poučnu knjigu. Prošlo je pedeset godina otkako je uvela svoju revolucionarnu filozofiju “spore hrane”, a ovdje se osvrće na ono što je naučila. Watersova se također strastveno zalaže za to kako moramo promijeniti način na koji kuhamo, objedujemo i jedemo i kako ti izbori utječu na naše okruženje i zajednice u kojima živimo.

J.B. MacKinnon: The Day the World Stops Shopping

Kanadski novinar J. B. MacKinnon želi da zamislimo svijet bez kupnje. To je potpuno drugačiji svemir od ovog u kojem trenutno živimo, ali možda je upravo to ono što planetu treba. U svojoj novoj knjizi, MacKinnon iznosi jak argument da svi jednostavno trebamo kupovati manje stvari. To je uistinu štivo koje potiče na razmišljanje.

Sonya i Nina Montenegro: Mending Life

U ovoj prkatičnoj knjizi, sestre Sonya i Nina Montenegro dijele svoje znanje o tome kako možemo popraviti gotovo sve u našim životima. To je doista praktičan skup savjeta koji nude svoje stručno znanje o popravljanju odjeće; čarapa, džempera, pa čak i kaputa, jakni. Knjiga je prikladna za sve, od početnika do naprednih. Ova knjiga prodire upravo od onog od što bismo trebali početi spašavati planet – ppravljanjem i ponovnom upotrebom stvari.

Emilia A. Leese i Eva J. Charalambides: Think Like A Vegan

Danas je veganstvo posvuda. Ono što je prije bila niša, sada postaje mainstream, ali autorice i veganke Emilia A. Leese i Eva J. Charalambides žele da odbacite sve prethodne ideje koje biste mogli imati. U knjizi Think Like A Vegan istražuju se niz tema o tome kako nas veganski način života može natjerati da razmislimo o tome kako radimo sve u našim modernim životima. I to nadilazi hranu; autorice zaranjaju u nova područja, od razgovora na večernjim zabavama do putovanja i feminizma.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.