pexels-cottonbro-studio-4153146

Želite li započeti život bez otpada? Ovih 5 knjiga u tome će vam pomoći na vrlo jednostavan način

GREEN_300_listici_sredina

Literatura za bolje življenje

Jeste li spremni učiniti korak prema tome da počnete živjeti sa što manje otpada u kućanstvu? Ove knjige mogu vam pomoći u tome.

Suočeni s prepunim odlagalištima kako u zemlji tako i u svijetu, globalnom krizom onečišćenja oceana plastikom i općenitom ekološkom krizom, važnije je nego ikad napraviti značajne promjene u našem svakodnevnom životu. Ako vam je potrebna motivacija i smjernice na vašem putu da postanete osobe koje proizvode što manje otpada predlažemo vam knjige koje morate pročitati o prelasku na način života koji se temelji na filozofiji bez otpada, mnogima poznat i kao zero waste living.

“Mottainai Grandma”, Mariko Shinju

Baku Mottainai, također poznata i kao ““The Waste-Not-Want-Not Grandmother” napisala je japanska spisateljica, a nadahnuto je njezinim vlastitim naporima da svom djetetu pokuša objasniti rastrošnost. Ovo lagano štivo govori o uklanjanju otpada i suprotstavljanju konzumerističkim navikama bacanja koje su prožele našu glavnu kulturu. Inače, japanska riječ mottainai znači “ne budi rastrošan” ili “kakvo rasipništvo!”

“The year of less”, Cait Flanders

Memoari su ovo samopomoći koji dokumentiraju dvogodišnje putovanje autorice Cait Flanders u svijetu zabrane kupovine. Ova knjiga prikazuje dobrobiti prijelaza na život s malo otpada, od pronalaženja ispunjenja bez konzumacije, do odvraćanja od skupih i nezdravih odlazaka u kupovinu “za oslobađanje od stresa”. Ova će vas knjiga nadahnuti na vašem putu u življenje s malo otpada od manje stvari, manje otpada i manjeg utjecaja na našu Zemlju. Osim toga, ima i nekoliko prilično praktičnih savjeta koji će vam pomoći da se oslobodite pritiska naše rastrošne potrošačke kulture.

“Goodbye, Things”, Fumio Sasaki

Ovo štivo uvest će vas u novu minimalističku tehnologiju; od minimalizma boja i brojnih informacija što je zdravo, emocionalno i mentalno uklanjanje nereda pa sve do LOHAS-a, što je kratica za Lifestyles of Health and Sustainability. Potičući čitatelje da usvoje ova načela u svojim svakodnevnim navikama, Sasakijev minimalistički plan bez sumnje će potaknuti pažljivije, ekološki prihvatljivije načine života mnogih.

“The Uninhabitable Earth: Life After Warming”, David Wallace-Wells

Autor je američki novinar i zamjenik urednika u New York Magazineu, a knjiga je iz 2019. godine koja je ujedno proširenje njegovog istoimenog članka iz 2017. Wallace-Wells u knjizi detaljno opisuje depresivnu putanju prema kojoj svijet ide ako ne poduzmemo ništa: nestašica hrane, globalna izbjeglička kriza, klimatski ratovi, teške poplave i ekonomska devastacija, samo su neki od njih. Ako postoji knjiga koja će vas motivirati da ozbiljno shvatite pitanja okoliša i dramatično promijenite svoje dnevne navike kako biste smanjili naš utjecaj na planet, onda je to ova.

“Banish Clutter Forever: How The Toothbrush Principle Will Change Your Life”, Sheila Chandra

Ovo je knjiga u kojoj autorica predlaže rješenje “načela četkice za zube”, odnosno, organiziranje naših domova u skladu s načinom na koji koristimo i čuvamo svoju četkicu za zube – kao odličan alat za uklanjanje nereda. Ovaj vodič korak po korak pomoći će vam reći ne svim dodatnim kupnjama koje završe kao “izgubljene” stvari u vašem stanu. Iako je knjiga usmjerena na organizaciju, načelo koje Chandra uvodi korisno je za pomoć svima nama na našem putu ka “oproštaju” od ciklusa godišnjih rasprodaja i kupnji vođenih našom rastrošnom potrošačkom kulturom.

PHOTOS BY: amazon, Instagram, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.