328228999_536496428449281_555572620424081739_n

Zvjezdarnica u Višnjanu snimila zeleni komet: ‘Proći će sada i više nikad’

GREEN_300_listici_sredina

Danas će biti najvidljiviji golim okom

Zeleni komet, koji je otkrila zvjezdarnica Zwicky Transient Facility u ožujku prošle godine, danas će biti najvidljiviji golim okom.

Danas će zeleni komet, potpuno jedinstven, biti najvidljiviji golim okom. Kako su izvijestili iz Hrvatskog astronomskog društva, komet je već proteklih dana mogao biti viđen iz mjesta s kvalitetnim tamnim nebom, odnosno bez svjetlosnog onečišćenja. Danas će se moći vidjeti i iz urbanih zona koristeći manji dvogled.
“Opažač će ga moći zamijetiti kao blijedu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika”, dodali su iz Hrvatskog astronomskog društva.

Zanimljivo je što se ovaj komet izrazito zelene boje više nikada neće vratiti, nego će najvjerojatnije izletjeti iz Sunčevog sustava u međuzvjezdani prostor.
“Ova činjenica znači jedinstvena prilika za pogledati nešto što možete vidjeti samo jednom u životu i što vjerojatno nitko poslije vaš više neće vidjeti”, napisali su.

Riječ je kometu koji je zelen zbog njegova kemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svjetlosti, a otkrila ga je zvjezdarnica Zwicky Transient Facility u ožujku 2022. godine.

PHOTOS BY: Facebook Hrvatski astronomski savez, Zvjezdarnica Višnjan / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.